11. 02. 2024 - 23:01
JAOOOOOO, ČUDO SE DESILO: Obala Slonovače je preživjela sve i...
907
Shares
JAOOOOOO, ČUDO SE DESILO: Obala Slonovače je preživjela sve i osvojila Afrički kup nacija

JAOOOOOO, ČUDO SE DESILO: Obala Slonovače je preživjela sve i osvojila Afrički kup nacija

11. 02. 2024 - 23:01
0
Shares

Fudbaleri Obale Slonovačke postali su prvaci Afrike nakon što su u finalu kontinentalnog takmičenja pobijedili Nigeriju sa 2:1.

Obala Slonovače je tako došla do titule na turniru koji se održao u njihovoj zemlji. Nigerija je povela u 38. minuti kada je nakon kornera najbolje reagovao Vilijam Trust-Ekong (William Troost-Ekong) i glavom pogodio.

Domaćina prvenstva je u meč vratio Frank Kesi (Franck Kessie) u 62. minuti, a za preokret se pobrinuo Sebastijan Ale (Haller) u 81. 

Prosto je nevjerovatno kako je Obala Slonovače došla do titule prvaka Afričkog kontinenta.

Naime, nakon užasne partije i debakla protiv Ekvatorijalne Gvineje (4:0) u grupi, Obala Slonovače je otpustila selektora.

Međutim, poklopili su se neki rezultati i prošla je grupu. Ni tada je nije prestala pratiti fortuna.

Fudbaleri Obale Slonovače izbacili su Senegal nakon penala. U tom meču su gubili sve do 86. minute, a onda su se spasili i na kraju slavili.

U četvrtfinalu protiv Malija su bili pred ispadanjem sve do 90. minute, ponovo su se spasili i u produžecima došli do pobjede.

Potom su za finale trijumfovali protiv DR Konga sa minimalnih 1:0.

Ovo je treća titula prvaka kontinenta za Obalu Slonovače, nakon što su bili najbolji 1992. i 2015. godine, ali je sigurno najluđa.

Obala Slonovače je bila otpisana nakon užasnih partija u grupi, ali sudbina je htjela drugačije.

Također, sudbina je htjela da titulu svojoj domovini donese Sebastijan Ale, sjajni napadač koji je početkom prošle godine pobijedio rak testisa i vratio se na zelene terene.

Učitaj još novosti