08. 02. 2024 - 12:52
PRVI ČOVJEK UEFA-E BEZ DLAKE NA JEZIKU: Novčani iznosi za...
907
Shares
PRVI ČOVJEK UEFA-E BEZ DLAKE NA JEZIKU: Novčani iznosi za klupska UEFA tamičenja od kojih boli glava

PRVI ČOVJEK UEFA-E BEZ DLAKE NA JEZIKU: Novčani iznosi za klupska UEFA tamičenja od kojih boli glava

08. 02. 2024 - 12:52
0
Shares

Izvršni odbor Evropske fudbalske federacije donio je odluku prema kojoj će se za klubove učesnike klupskih takmičenja u naredne tri godine izdvojiti 4.4 milijarde eura, a prvi čovjek evropskog fudbala AleksandAr Čeferin je žestoko napao Superligu.

U Parizu se danas održava Kongres Evropske fudbalske federacije (UEFA) na kojem će aktuelnom predsjedniku Aleksandru Čeferinu biti produžen mandat.

Prije Kongresa održana je sjednica Izvršnog odbora Evropskje fudbalske federacije na kojoj su između ostalog donesene odluke koje će sasvim sigurno obradovati evropske klubove.

Naime, Izvršni odbor je usvojio odluku prema kojoj će klubovima koji učestvuju u evropskim klupskim takmičenjima za trogodišnji period od ove do 2027. godine na raspolaganju biti više od četiri milijarde eura.

Za klubove koji nastupaju u Ligi prvaka na raspolaganju će biti skoro 2.5 mijarde eura, oko 565 miliona eura namijenjeno je klubovima u Evropskoj ligi, a 285 miliona eura klubovima koji učestvuju u Konferncijskoj ligi.

Od ukupnog iznosa, 4.4 milijarde eura, 10 posto odnosno 440 miliona eura će biti dodijeljeno takozvanom fondu solidarnosti od kojeg će koristi imati klubovi koji svoj evropski put završe u kvalifikacijama, dok je 25 miliona eura rezervisano za žensku Ligu prvaka i UEFA Ligu mladih.

Čeferin oraganizatorima Superlige poručio:

Vi ste predatori, interesira vas samo novac i moć.

Na samom otvaranju Kongresa članovima UEFA-e se obratio Čeferin, koji je žestokim govorom napao one koji žele organizirati Superligu. Nije ih štedio prvi čovjek UEFE, rekao je da ih smatra predatorima kojima je stalo samo do kapitala i moći.

"Nogomet je jedna od rijetkih stvari u kojima je Evropa lider. Moramo biti ponosni što se taj uspjeh temelji na jednom modelu, na solidarnosti, na napredovanjima i ispadanjima. Moramo zaštiti ovaj model od onih koji ga pokušavaju pogaziti. Predstavljaju se kao spasioc nogometa, a u stvarnosti mu kopaju grobnicu. Oni su predatori. Zajedništvo je jedino što nas može spasiti. Nažalost, čini se da u EU postoji samo jedan važeći zakon, a to je zakon tržišta. Ne može svako kupiti nogomet", izjavio je Čeferin.

Predjednik UEFA-e je zatim dodao da budućnosti nema bez jedinstva.

"Nema budućnosti bez jedinstva. Grupa ljudi želi nas podijeliti govoreći o slobodnom tržištu kako bi zadovoljili svoj ego, pojačali svoju moć i svoj novac. Inspiratori Superlige u planu imaju da zarade više novca, kapitala, moći. Oni uvijek žele više. Superliga je kao zatrovano voće. Ne možete kupiti snove ili sportske zasluge. Istoriju ne možete kupiti. Mi (UEFA) imamo 70 godina istorije", zaključio je Čeferin.

Učitaj još novosti