13. 01. 2024 - 22:37
Poruka sa Grbavice: Željezničar u podređenom položaju dok se...
907
Shares
Poruka sa Grbavice: Željezničar u podređenom položaju dok se porezna dugovanja tolerišu drugim klubovima

Poruka sa Grbavice: Željezničar u podređenom položaju dok se porezna dugovanja tolerišu drugim klubovima

13. 01. 2024 - 22:37
0
Shares

Sport je u svijetu odavno prestao biti puka rekreacija ili zabava. Danas je to ozbiljna industrija koja godišnje obrće milijarde eura, dolara, funti… kako god vam odgovara.

U skladu s tim, i većina vrhunskih sportskih kolektiva odavno je prerasla u jednako ozbiljne poslovne subjekte kako bi održali korak s konkurencijom, koliko na terenu, toliko i izvan njega u “potjeri” za svojim dijelom tog ogromnog finansijskog kolača.

Svugdje je to slučaj – osim u Bosni i Hercegovini, gdje većina klubova i dalje praktično ima amaterski status.

Klubovi zarobljeni
Naši su zakonski propisi zarobili klubove u okvire nečega što se zove udruženje građana, naslijeđe iz “starog sistema”, koji je, međutim, i danas aktuelan i koji klubove sputava na svakom koraku.

S jedne strane, klubovi su pravno zgurani među neprofitne organizacije, s druge su opterećeni ogromnim troškovima i poreznim opterećenjima, kao da su klasični poslovni subjekti, u koje, međutim, niko ne može legalno niti ulagati (investirati) niti na tom ulaganju zarađivati (profitirati).

Jedna od najvećih žrtvi ovog nenormalnog sistema u bh. sportu definitivno je Fudbalski klub Željezničar.

Iako je zbog svoje tradicije, navijačke baze, a zašto ne reći i činjenice da posjeduje vlastiti stadion i pomoćni teren, dakle vrijedne imovine, mnogo puta dovođen u vezu sa potencijalnim investitorima, sve je ostalo samo na pregovorima.

I šta imamo kao posljedicu?

Imamo to da se, umjesto da je na čelo kluba odavno zasjeo biznismen (a bilo ih je) koji bi legalno uložio u Želju i gledao kako se njegova investicija isplaćuje, a navijači uživali u izvedbama vrhunskih igrača u plavom dresu, na Grbavici se već godinama guše u dugovima i svim posljedicama koje to nosi, uključujući i ovosezonsku borbu za opstanak u Premijer ligi BiH!

Pokrenuta inicijativa
A postoji li rješenje za ovu situaciju?

Naravno da postoji, dovoljno je pročitati Zakon o sportu u manjem bh. entitetu Republici Srpskoj kojim je omogućena transformacija iz sportskog udruženja u sportsko privredno društvo, uz ispunjavanje određenih uvjeta.

Nedavno je pokrenuta inicijativa za donošenje Zakona o sportu na nivou Federacije BiH, pa smo tim povodom kontaktirali FK Željezničar.

S Grbavice poručuju da podržavaju donošenje zakona koji bi regulirao pitanje transformacije udruženja u privredna društva.

“Fudbalski Željezničar podržava inicijativu za donošenje Zakona o sportu kojim će se regulirati pitanje transformacije udruženja u privredna društva, po uzoru na rješenja iz okolnih zemalja, na primjer iz Hrvatske.

Smatramo da je potrebno u najskorije vrijeme usvojiti navedeno zakonsko rješenje i ovim putem apelujemo na vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine da što prije preduzme konkretne aktivnosti u cilju donošenja Zakona”, poručuju s Grbavice.

Investicija nije moguća
Naglašavaju da svaki potencijalni investitor pretpostavlja mogućnost kupovine određenog procenta udjela u vlasništvu.

“U skladu s tim očekuje i pripadajući procent potencijalne dobiti koju ostvari neki poslovni subjekt.

Ovakva investicija trenutno nije moguća, jer udruženja građana niti mogu imati vlasnika, niti ostvaruju dobit koju je moguće isplatiti”, objašnjavaju iz FK Željezničar.

Ističu da je navedenim zakonskim rješenjem potrebno sveobuhvatno urediti rad profesionalnih sportskih klubova, što obuhvata niz pitanja, uključujući pitanje poreskog tretmana sportista profesionalaca.

“Poznato vam je da trenutno rješenje sa poreskog aspekta profesionalne sportiste posmatra kao klasične radnike, što poslodavcima/klubovima podrazumijeva prekomjerne i neprihvatljive poreske obaveze.

Zbog takvog rješenja postoje indicije da su brojni primjeri nepoštovanja poreskih obaveza mnogih sportskih kolektiva u FBiH.

Dugogodišnje tolerisanje takve prakse dovodi u neravnopravan položaj klubove poput FK Željezničar koji se pridržava nepovoljnih poreskih obaveza, sve dok se iste u zakonodavnoj proceduri ne izmijene”, naglasili su iz Fudbalskog kluba Željezničar.

Učitaj još novosti