06. 12. 2023 - 08:09
AUU, NEMAJU SREĆE! UEFA-ino pravilo moglo bi im ugasiti jedan...
907
Shares
AUU, NEMAJU SREĆE! UEFA-ino pravilo moglo bi im ugasiti jedan VELIKI SAN

AUU, NEMAJU SREĆE! UEFA-ino pravilo moglo bi im ugasiti jedan VELIKI SAN

06. 12. 2023 - 08:09
0
Shares

Girona je ove sezone apsolutni hit u Španiji. Katalonski tim je s Real Madridom na vrhu Primere, no, na žalost po njega, mogao bi ostati bez Lige prvaka čak i ako je na terenu i stanjem na tabeli izbori.

Poslije 15 odigranih kola u španskoj Primeri imamo jedno iznenađenje u vrhu. Naime, zajedno s Real Madridom sa po 38 bodova prvo mjesto dijeli Girona.

Upisao je ovaj tim samo jedan poraz u toku sezone. Zanimljivo, stigao je upravo od Real Madrida.

Svakako da je još rano tvrditi bilo šta, no Girona, ako ovako nastavi, na dobrom je putu da izbori Ligu prvaka. Teško bi bilo reći i osvoji titulu, jer bi to bila prava senzacija.

Međutim, UEFA-ino pravilo moglo bi im ugasiti veliki san. Mogli bi ostati bez Lige prvaka bez obzira na to na kojoj poziciji završe.

UEFA-in propisi o vlasništvu nad više klubova navode da je jedina mogućnost da dva tima u vlasništvu iste osobe igraju u Evropi ako su uključeni u različita takmičenja. Kao što je poznato, Girona i aktuelni prvak Evrope i Engleske, Manchester City, imaju istog vlasnika. To je City Football Group.

U Ligu prvaka plasirao bi se klub koji završi bolje u domaćem prvenstvu, pa tako Girona ni s titulom prvaka Španije ne bi bila sigurna, jer su Građani jedni od najvećih kandidata za titule u Engleskoj i Ligi prvaka ove sezone.

City Football Group


Osim Girone i Manchester Cityja, ova organizacija ima još dosta klubova u svom vlasništvu. Međutim, nijedan više ne strepi kao Girona.

Ostali klubovi koji su u vlasništvu ove organizacije su: New York City, Melbourne City, Yokohama, Montevideo City Torque, Sichuan Jiuniu, Mumbai City, Lommel, Troyes, Palermo, Bahia i Bolivar.

 

(sportsport.ba)

Učitaj još novosti