28. 11. 2023 - 20:18
PET KLUBOVA ČINE ZANIMLJIVU FUDBALSKU GRUPU: U cijelu priču...
907
Shares
PET KLUBOVA ČINE ZANIMLJIVU FUDBALSKU GRUPU: U cijelu priču uključen bivši prvak Evrope

PET KLUBOVA ČINE ZANIMLJIVU FUDBALSKU GRUPU: U cijelu priču uključen bivši prvak Evrope

28. 11. 2023 - 20:18
0
Shares

Ozvaničena je još jedna saradnja u svjetskom fudbalu i stvara se veoma zanimljiv "Sport global" projekat koji će se realizovati između nekoliko svjetskih klubova. Saradnju su dogovorili Aston Villa i španski trećeligaš Real Union, a klub iz Birminghama je ovaj posao ozvaničio na svojoj stranici.

Aston Villa i Real Union su dio pomenute "Sport global" grupe koju još čine tri kluba, a to su egipatski ZED FC, portugalska Vitoria Guimaraes i japanski Vissel Kobe.

Saradnja će za cilj imati razvoj prije svega omladinskih kategorija, ali i razmjenu fudbalera pomenutih timova.

Također tu će biti i zajedničkh marketinških poslova, kao i mnogih zajendičkih saradnji sa sponzorima.  Jedan od ciljeva je da se mladi talentovani fudbaleri razvijaju, a glavni cilj bi bio igranje za Aston Villu u engleskom Premiershipu.

Mnogi smatraju da bi igranje u portugalskoj Primeri, ali i španskoj nižoj ligi bio doobro iskustvo za mladog fudbalera. Saradnja sa Kobeom i ZED-om otvorit će i azijsko, odnosno afričko tržište i priliku za mlade fudbalere da se još više razvijaju kroz evropski fudbal.

Aston Villa uskoro planira i azijsku turneju što će biti dio "Sport Global" grupe koja u budućnosti ima zadatak da u cijelu priču uključi još neke od klubova.  Povezanost klubova radila se ciljano tako da nisu tek tako izabrani pomenuti klubovi i zanimljivo će biti kako će se sve razvijati u bliskoj budućnosti.

Aston Villa za cilj ima da bude standardna u evropskim takmičenjima, sličan cilj ima i Vitoria Guimaraes. 

Vissel Kobe i ZED žele sve ozbiljnije uloge u azijskom i afričkom klupskom fudbalu kao i samom razvoju u svojim akademijama.

Real Union je tim koji nije imao u prošlosti neke posebne ambicije, ali naredni cilj kluba će biti plasman u špansku Segundu, a onda će se vjerovatno stvarati plan da se napada i plasman u špansku elitu i La Ligu.

 

(sportsport.ba)

Učitaj još novosti