28. 11. 2023 - 10:17
KLUBOVI ČIJI STADIONI NEMAJU REFLEKTOR : Neće moći dobiti...
907
Shares
KLUBOVI ČIJI STADIONI NEMAJU REFLEKTOR :  Neće moći dobiti licencu za učešće u Premijer ligi

KLUBOVI ČIJI STADIONI NEMAJU REFLEKTOR : Neće moći dobiti licencu za učešće u Premijer ligi

28. 11. 2023 - 10:17
0
Shares

Iz godine u godinu je proces licenciranja za učešće u Premijer ligi Bosne i Hercegovine sve zahtjevniji, a uskoro će biti obavezni i reflektori, odnosno klubovi koji prilikom licenciranja ne prijave domaće stadione sa reflektorima, neće moći dobiti licencu.
Sve utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine od sezone 2025/2026 moći će se igrati u noćnim terminima, nezvanično saznaje SportSport.ba.

Naime, iz godine u godinu je sve zahtjevniji proces licenciranja za Premijer ligu Bosne i Hercegovine, a na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine usvojen je novi Pravilnik za licenciranje za Premijer ligu u narednoj sezoni.
Međutim, to nije sve, odnosno kako nezvanično saznajemo, još samo narednu sezonu će klubovi moći prijavljivati stadione koji nemaju reflektorsku rasvjetu, a već od sezone 2025/2026, to neće biti u mogućnosti.

Drugim riječima, sve premijerligaške utakmice od pomenute sezone moći će se igrati u noćnim termina, a klubovi čiji stadioni ne budu imali reflektore (glavni ili zamjenski) neće dobiti licencu za takmičenje.

 

I ova odluka će doprinijeti određenom razvoju Premijer lige, a bitna je prije svega zbog prvog dijela sezone kada se određeni broj utakmica na stadionima bez reflektora, igra pod nesnosnim vrućinama.

Trenutno u Premijer ligi nastupaju tri kluba čiji stadioni nemaju reflektorsku rasvjetu, a to su Igman, Zvijezda 09 i Sloga Merdian, dok su na stadionima gdje domaće mečeve igraju GOŠK i Posušje tokom ovog ljeta "zasijali" reflektori.

Nastavlja se projekat obnove premijerligaških terena
Dodajmo i da se projekat rekonstrukcije terena čiji pokretač je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine uz pomoć lokalnih zajednica nastavlja, te da se trenutno vrše radovi na dva terena i to u Doboju i Širokom Brijegu.

Ranije je izvršena rekontrukcija terena u Sarajevu (Koševo), Banjoj Luci, Mostaru (Arena Rođeni i Pod Bijelim Brijegom), te Tuzli (Tušanj), a kako je Željezničar ranije obnovio teren na Grbavici, može se reći da trenutno šest terena ima idealne uslove za odigravanje utakmica.
Na kraju podsjetimo da su do kraja prvog dijela premijerligaške sezone ostalo još tri kola, te da se nakon 15 odigranih na čelu tabele nalazi Borac sa 36 osvojenih bodova, četiri manje ima Zrinjski, a šest Sarajevo.

U narednom 16. kolu se sastaju GOŠK - Široki Brijeg, Zvijezda 09 - Zrinjski, Velež - Sarajevo, Tuza City - Željezničar, Posušje - Igman, te Sloga Borac.

(sportsport.ba)

 

Učitaj još novosti