17. 11. 2023 - 21:52
KREĆE LAVINA PROBLEMA! Četiri kluba nakon kazne Premier lige...
907
Shares
KREĆE LAVINA PROBLEMA! Četiri kluba nakon kazne Premier lige tuže Everton, traži se cifra zbog koje se klub može ugasiti

KREĆE LAVINA PROBLEMA! Četiri kluba nakon kazne Premier lige tuže Everton, traži se cifra zbog koje se klub može ugasiti

17. 11. 2023 - 21:52
0
Shares

Slavni engleski nogometni klub Everton nalazi se pred potpunim kolapsom nakon što ga je danas vodstvo Premiershipa kaznilo s oduzimanjem deset bodova.

Kako javljaju otočki mediji, Southampton, Burnley, Leeds United i Leicester City su već ranije pripremili tužbu u iznosu od 300 miliona funti i samo su čekali odluku Premiershipa koja potvrđuje da su ‘Karamele’ prekršile pravila što se tiče finansijskog poslovanja.

Leeds i Leicester se smatraju oštećenim jer su oni prošle sezone, u kojoj je Everton kršio pravila, ispali iz Premiershipa sa samo dva, odnosno pet bodova manje od direktnog konkurenta za ostanak. Istu osnovu je postavio i Southampton.

Ova dva kluba dobila su podršku Burnleyja, koji je prošle sezone osvojio Championship i plasirao se u Premiership, ali smatra da je i on oštećen jer je sezonu ranije eliminisan iz elitnog ranga engleskog nogometa kad je imao četiri boda manje od velikana s Goodison Parka.

Brojka od 400 miliona funti temelji se na gruboj procjeni od 100 miliona funti za koje svaki klub vjeruje da su izgubili ispadanjem u niži rang nogometa u Engleskoj.

Everton nakon oduzimanja deset bodova zauzima pretposljednje mjesto na tabeli sa samo četiri boda, ali Luton, koji je u sigurnoj zoni, ima samo dva više.

Mnogo posla i glavobolja za američku investicionu kompaniju 777 Partners koja bi vrlo lako nakon preuzimanja mogla proglasiti gašenje proslavljenog kolektiva.

 

Učitaj još novosti