22. 10. 2023 - 12:05
Historijski projekat: U planu je izgradnja najvećeg stadiona...
907
Shares
Historijski projekat: U planu je izgradnja najvećeg stadiona na svijetu, žele finale Mundijala

Historijski projekat: U planu je izgradnja najvećeg stadiona na svijetu, žele finale Mundijala

22. 10. 2023 - 12:05
0
Shares

FIFA je nedavno ozvaničila zanimljivu odluku, a to je da se Mundijal 2030. godine održi na čak tri konitnenta, to su Evropa, Afrika i Južna Amerike, tačnije domaćini će biti šest država.

Španija, Portugal i Maroko su podnijeli zajendičku kandidaturu i bit će domaćini Mundijala, dok će tri utakmice biti odigrane na tlu Južne Amerike.

U čast 100. godišnjice od prvog SP-a FIFA je odlučila da se uvodni mečevi igraju u Montevideu, dok će Argentina i Paragvaj biti domaćini po jedne utakmice.

Nakon toga turnir će se preseliti u Afriku i Evropu pošto će se utakmice igrati u Portugalu, Španiji i Maroku.

Svakako presedan u svijetu fudbala, ali ništa više nas ne može začuditi od strane FIFA-e.

Što se tiče "redovnih" domaćina, počele su priče da bi finale 2030. godine trebalo biti odigrano u Madridu na renoviranom Santiago Bernabeu, ali sada se u cijelu priču uključio Maroko.

Marokanci spremaju jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u svijetu fudbala.

Naime, žele izgraditi stadion u Casablanci kapaciteta 113.000 gledatelja i bio bi najveći stadion u modernom fudbalu. Naravno, glavni cilj svega je da dobiju finale Mundijala 2030. godine i obore sve rekorde.

Ozbiljno je krenula ova priča koju prenose i portugalski mediji, a plan bi bio da se polufinalni mečevi igraju u Madridu i Lisabonu, a finale u Casablanci, dok bi utakmica za treće mjesto pripala jendnom španskom gradu, a Portugalci bi dobili utakmicu više u nokaut fazi.

Naravno, ovo je sve na dugom štapu, ali u Maroku su već predstavili ovaj ogroman projekat.

U pomenutoj afričkoj zemlji ne žele da se zaustave samo na Mundijalu, žele da novi stadion bude i domaćin FIFA klupskog prvenstva, ako i utakmica reprezentacije Maroka u kvalifikacijama za velika takmičenja.

Interes za finalnu utakmicu Mundijala bi bio ogroman bez dileme, ali pitanje šta nakon toga stadionom od 113.000 sjedćeih mjesta jer bi to bio ogroman kapacitet za domaće utakmice selekcije Maroka.

Sve u svemu u Maroku su ozbiljni i možda uskoro budemo svjedoci novih hsitorijskih stranica u svijetu fudbala.

Učitaj još novosti