16. 10. 2023 - 12:18
Na njih su svi zaboravili. Armenci u šokantnom raspletu mogu...
907
Shares
Na njih su svi zaboravili. Armenci u šokantnom raspletu mogu na EP, evo što im treba

Na njih su svi zaboravili. Armenci u šokantnom raspletu mogu na EP, evo što im treba

16. 10. 2023 - 12:18
0
Shares

Hrvatska reprezentacija porazom si je u Walesu zakomplicirala put do Europskog prvenstva. Momčad Zlatka Dalića sada više ne ovisi sama o sebi, nego joj se moraju poklopiti i drugi rezultati kako bi se izravno plasirala na Euro. Točnije, Hrvatska mora navijati da Wales kiksa barem u jednoj od dvije preostale utakmice protiv Armenije i Turske.

Hrvatska i dalje ima veće šanse plasirati se izravno nego putem dodatnih kvalifikacija
Pobijedi li Wales Armeniju u gostima i Tursku kod kuće, Hrvatska će neovisno o svojim rezultatima ići u dodatne kvalifikacije. Ipak, prema Elo simulacijama koje je objavio Tomislav Globan, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te stručnjak za sportsku analitiku i statistiku, Hrvatska i dalje ima veće šanse plasirati se izravno.

Za izravan plasman na Europsko prvenstvo Hrvatska prema ovim izračunima ima 60% šanse, dok za odlazak u dodatne kvalifikacije stoga ima 40%. Za plasman na Euro bilo kojim od ta dva načina Hrvatska ima 86% šanse.

Svi smo zaboravili na Armeniju 
No, u svim ovim kombinacijama i kalkulacijama što i kako, nekako smo svi zaboravili na još jednu reprezentaciju koja i dalje ima šanse izboriti plasman u Njemačku. U pitanju je Armenija. Armenci sad imaju sedam bodova iz čest utakmica, ali i dalje imaju šansu,

U studenom se završavaju kvalifikacije, a u subotu 18. studenog, kolo prije kraja, Armenija doma igra s Walesom, a Hrvatska će ugostiti Latviju. U slučaju pobjede Armenije, a Hrvatska po očekivanju bude bolje od slabašne Latvije, poredak kolo prije kraja bio bi ovakav: Turska 16, Hrvatska 13, Armenija 10, Wales 10 bodova (Armencima bi to bio drugi trijumf nad Velšanima jer su ih u Cardiffu dobili 4:2 i imali bi bolji međusobni omjer od njih).

Evo što im treba 
Nakon toga slijedi utakmica Hrvatska - Armenija na Maksimiru, u utorak 21. studenog. Pobjeda Armenije u tom dvoboju od dva gola razlike značila bi, neovisno o tome kakav bude ishod susreta Wales - Turska, da su Armenci završili na drugom mjestu u skupini. 

Ako bi Velšani svladali Turke, onda bi se zatvorio krug s tri reprezentacije po 13 bodova, a u tom krugu najbolja bi bila Armenija (s tri pobjede: dvije protiv Walesa i jednom protiv Hrvatske)
U slučaju da Wales ne pobijedi doma Tursku, tada bi Armencima trebala pobjeda od dva razlike gola u Zagrebu za odlazak na završni turniru Njemačku, prenosi Index.hr.
 

Učitaj još novosti