28. 09. 2023 - 13:49
Barcelona optužena za davanje mita sucima. Prijeti joj...
907
Shares
Barcelona optužena za davanje mita sucima. Prijeti joj izbacivanje iz Europe

Barcelona optužena za davanje mita sucima. Prijeti joj izbacivanje iz Europe

28. 09. 2023 - 13:49
0
Shares

Sud u Barceloni potvrdio je optužnicu protiv FC Barcelone za davanje mita sucima u slučaju Negreira. Barceloni sada prijeti izbacivanje iz Europe, ali i propast projekta novog stadiona i terena za sve sekcije koje gradi u projektu teškom 1.5 milijardi eura. Najnovije vijesti iz Španjolske su da je u sjedište Nogometnog saveza, točnije dijela u kojem su prostorije sudačke organirzacije, upala policija i da vrši premetačinu, prenosi Index.hr.

"Skandal stoljeća", kako su ga prije pola godine kada je buknuo nazvali tamošnji mediji, sada opet potresa Španjolsku. Tužiteljstvo u Barceloni podiglo je u ožujku optužnicu zbog korupcije protiv FC Barcelone te njenih bivših predsjednika Josepa Marije Bartomeua i Sandra Rosella. Tereti ih se da su od 2001. do 2018. Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španjolske sudačke komisije, i njegovoj tvrtki platili ukupno 8.4 milijuna eura. Negreira im je zauzvrat delegirao suce koji odgovaraju Barceloni te jamčio da će oni suditi za nju.  

Barcelona je visokom sudačkom dužnosniku od 2001. do 2018. uplatila 8.4 milijuna eura
Na prvom sudskom ročištu u ožujku je u Barceloni istoimeni klub državno odvjetništvo teretilo je za "korupciju, krivotvorenje službenih isprava i kršenje povjerenja". Tužiteljstvo je tada objavilo: "FC Barcelona je ostvarila i održavala strogo povjerljiv verbalni sporazum s Joseom Marijom Enriquezom Negreirom po kojem je on u funkciji potpredsjednika španjolske sudačke komisije u zamjenu za novac postupao tako da je Barcelona imala povlašten status kod sudaca."

Optužena su i dva bivša predsjednika Barcelone. Ne i Laporta, iako je u tom razdoblju predsjednik bio prvi put
Zanimljivo, iako je u razdoblju za kojem se Barcelonu tereti da je plaćala suce njen predsjednik u prvom mandatu (2003.-2010.) bio i onaj aktualni, Joan Laporta, on nije osumnjičen za taj kriminal. Usprkos tome, Javier Tebas, šef La Lige, izjavio je da Laporta mora dati ostavku. Jedini je uvjet pod kojim može ostati predsjednik Barcelone, dodao je Tebas, da kaže sve što zna o podmićivanju sudaca u navedenom vremenu.

Laporta: Barcelona apsolutno nikad nije kupovala suce
Laporta mu je odgovorio kako nema šanse da će odstupiti, a optužbe protiv Barcelone krenule su tri dana nakon što je njen predsjednik izjavio: "Neka bude jasno da Barcelona nije nikad kupovala suce i da ih nije nikad ni namjeravala podmićivati. Apsolutno nikad."

Aferu su u veljači otkrili novinari, točnije radio postaja Ser Catalunya koja je objavila otkriće porezne uprave nakon pregledavanja poslovnih knjiga Negreirine tvrtke Dasnil 95. Barcelona je na njen račun između 2016. i 2018. uplatila ukupno 1.4 milijuna eura.

Barcelona priznala dio uplata: Dali smo novac kako bi nam uradili videokompilacije sudaca
Na privatni pak Negreirin račun uplatila je ukupno 7 milijuna eura u razdoblju od 2001. do 2018., kada je on prestao obnašati funkciju drugog čovjeka španjolske sudačke organizacije.

Barcelona je priznala uplate na račun tvrtke: "Platili smo joj spomenute iznose kao vanjskom tehničkom konzultantu, kako bi nam radila videokompilacije nastupa sudaca. Te snimke smo koristili za prikupljanje informacija o njihovom stilu i načinu suđenja, kako bismo sukladno tome instruirali igrače. Praksa angažmana tvrtki za ovakve poslove uobičajena je među profesionalnim sportskim klubovima."

Učitaj još novosti