17. 08. 2023 - 17:04
Moć Saudijske Arabije ne poznaje granice - domaće utakmice...
907
Shares
Moć Saudijske Arabije ne poznaje granice - domaće utakmice igraće na kultnom stadionu u Evropi!

Moć Saudijske Arabije ne poznaje granice - domaće utakmice igraće na kultnom stadionu u Evropi!

17. 08. 2023 - 17:04
0
Shares

Reprezentacija Saudijske Arabije odigrat će dvije prijateljske utakmice u sklopu priprema za Azijski kup i tu nema ništa čudno... Osim činjenice da će svoje utakmice odigrati na evropskom tlu, prenosi Sportsport.ba.

Saudijska Arabija postaje sve moćniji igrač u svijetu nogometa. Najbolji dokaz za to su transferi koje domaći klubovi realizuju ovom roku. O njegovoj snazi, međutim, ne svjedoči samo liga koja privlači sve više zvijezda. Saudijci stječu sve veći utjecaj u Evropi, što su odlučili razmetljivo pokazati.

Domaći nogometaši su bez problema dogovorili da će dvije septembarske prijateljske utakmice odigrati u Evropi, tačnije na stadionu St. James' Park u Newcastleu.

Zašto tamo? Zato što je klub Newcastle United koji tamo igra svoje utakmice u vlasništvu Saudijskog javnog investicijskog fonda, istog onog koji kontrolira četiri vodeća kluba u saudijskoj ligi - Al-Hilal, Al-Ittihad, Al-Nassr i Al-Ahli.
Arapi su za preuzimanje udjela u njemu potrošili čak 305 miliona funti. Nije teško pogoditi da je Newcastle bez problema pristao na organizaciju utakmica.

Klub je to objavio na Twitteru.

"U septembru će St. James' Park bit domaćin dvije međunarodne prijateljske utakmice u kojima će sudjelovati muška reprezentacija Saudijske Arabije. U petak, 8. septembra, "Zeleni sokolovi" igraju protiv Kostarike, a u utorak, 12. septembra, protiv Južne Koreje".

Najavljene utakmice na St. James' Park igrat će se tokom službene reprezentativne stanke u skladu s FIFA-inim kalendarom, tako da Newcastle neće imati nikakve probleme s tim da Saudijcima prepusti svoj stadion.

Reprezentacija Saudijske Arabije imat će objekt kapaciteta preko 52.000. gledatelja. Prema Sports Illustratedu, prodajom ulaznica bavit će se sam klub. Ulaznice će biti dostupne na web stranici Newcastle Uniteda po cijeni između tri i pet engleskih funti.

Reprezentacija Saudijske Arabije trenutno je 54. reprezentacija na FIFA-inoj listi. Na Svjetskom prvenstvu u Kataru senzacionalno je savladala budućeg svjetskog prvaka - Argentinu - sa 2:1. No, izgubili su od Poljske 0:2 i Meksika 1:2 te ispali nakon grupne faze.

Vrlo je moguće da će reprezentaciju Saudijsek Arabije u spomenutim mečevima u Engleskoj voditi Roberto Mancini.

Italijan je nedavno napustio klupu reprezentacije Italije, a navodno je to uradio jer je dobio ponudu koja se ne odbija sa Bliskog istoka.

Učitaj još novosti