15. 08. 2023 - 23:17
Dinamo je odigrao kukavički. Za to je kriv Bišćan!
907
Shares
Dinamo je odigrao kukavički. Za to je kriv Bišćan!

Dinamo je odigrao kukavički. Za to je kriv Bišćan!

15. 08. 2023 - 23:17
0
Shares

Dinamo je u prvoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka izgubio na Maksimiru od AEK-a 2:1 i došao na prag ispadanja iz najelitnijeg europskog natjecanja. Momčad Igora Bišćana povela je prekrasnim golom Marka Bulata iz slobodnjaka u 39. minuti, ali se raspala u drugom poluvremenu i Grci su okrenuli golovima Zubera u 59. i Galanopoulosa u 90. minuti.

Dugo Dinamo u jednoj europskoj utakmici nije izgledao ovako slabo, ali više od toga Dinamove navijače zasmetat će gard s kojim je ekipa ušla u ovu utakmicu. Antu Čačića s pravom se "razapinjalo" prošle sezone kad se Dinamo patio protiv Shkupija i branio se s dva igrača više protiv Ludogoreca, ali Čačićeva momčad na kraju priče je došla do skupine Lige prvaka.

Dinamu treba čudo u Ateni
Bišćanov Dinamo sad je na pragu ispadanja iz Lige prvaka i ne dogodi li se u subotu čudo u Ateni, Dinamo će prvi put u zadnjih šest godina iz Lige prvaka ispasti prije play-offa ako ne računamo korona godinu kad je ispao od Ferencvarosa na jednu utakmicu.

A s obzirom na viđeno u utakmici s AEK-om, Dinamov prolazak u subotu bio bi pravo malo čudo iz jednostavnog razloga što Dinamo ne izgleda dobro. Bišćanu su za kvalifikacije ostali svi glavni igrači iz prošle sezone, a prve dvije prave natjecateljske utakmice ove sezone (Hajduk u HNL-u i AEK) je izgubio i to obje na Maksimiru.

I dok je od Hajduka doslovno izgubio spletom rijetko viđenih okolnosti u utakmici koju je trebao dobiti barem dva razlike, protiv Grka je Dinamo igrao previše rezervirano, a u drugom poluvremenu i kukavički. I to je isključiva greška Dinamova trenera. Reklo bi se - nedopustiva.

U prvom poluvremenu Dinamo je igrao solidno iako je do Bulatove golčine trebao gubiti, ali je Livaković čudesnom obranom po tko zna koji put spasio momčad. Nakon što je na poluvrijeme otišao s golom prednosti nakon promašene šanse Mihaljičenka, hrvatski prvak je u drugom poluvremenu doslovno nestao s terena i dopustio prosječnoj momčadi AEK-a da na trenutke izgleda kao Manchester City.

Grci su izjednačili, a ni Dinamo ni Bišćan nisu imali odgovora
Gol Zubera za 1:1, koji je pao nakon dječjeg poigravanja Dinamove obrane ispred šesnaesterca, potpuno je presjekao Bišćanovu momčad koja do kraja susreta nije imala nikakav odgovor. Odgovora nije imao ni Bišćan koji je s klupe ubacio Baturinu, Sučića pa i Kaneka, ali izmjene nisu ništa donijele. 

Priznao je to i Bišćan koji je nakon utakmice rekao da je problem što mu zamjene ne donose previše promjena u igri i da se Dinamo muči kad nema Ivanušeca koji, usput rečeno, odlazi. Osim toga, Dinamo je u završnici utakmice ostao bez snage i osim grede Emrelija nije uspio složiti još jednu pravu šansu. Tako se u Ligu prvaka ne ide.

Na kraju priče ovih 1:2 izgleda i dobro kako je moglo završiti da u završnici nije bilo Livakovića koji je skinuo dvije šanse Vidi. Bišćan previše vremena za analizu nema jer je uzvrat već u subotu. Ono što će Dinamu u Ateni trebati su muda koja ove sezone još nije pokazao osim protiv Astane koja mu je bila nedorasli protivnik.

Bišćan je dočekan raširenih ruku i s euforijom. Dio kredita je potrošio
Na početku toliko puta naglašene "najvažnije sezone u novijoj povijesti" Dinamo izgleda loše. Nijedan trener u novijoj Dinamovoj povijesti nije dočekan s toliko entuzijazma i podrške i od strane navijača i od strane medija kao Igor Bišćan. Na klupu je došao s jako puno kredita kojeg je u samo nekoliko utakmica ove sezone jednim dijelom potrošio.

Sezona traje mjesec dana, a Dinamo je nakon samo tri kola već pet bodova iza zahuktalog Hajduka, a u Europi je na korak do ispadanja iz Lige prvaka. Kako bi sve izgledalo da su Ivanušec, Petković ili Livaković sad već bili prodani, bolje je ni ne pomisliti. To je situacija na koju nitko u Maksimiru nije navikao i koja neće moći dugo trajati.

Lijepo je da Bišćan ima viziju toga kako bi Dinamo trebao igrati, da forsira izgradnju igre iz zadnje linije koja ga je koštala gola protiv Grka i da je u prvu momčad odlično uveo Moharramija te probudio Bulata i Emrelija.

No, sve to će pasti u vodu ako Dinamo u subotu u paklu AEK-ova stadiona ne odigra onako kako u Europi igra već godinama. S gardom, fajterski i hrabro. I s mudima, koja će mu itekako trebati i u borbi za UEFA-ine milijune i u borbi s Hajdukom.

Učitaj još novosti