06. 06. 2023 - 22:02
Real više nije najvrjedniji nogometni brend na svijetu, velika...
907
Shares
Real više nije najvrjedniji nogometni brend na svijetu, velika promjena na vrhu liste

Real više nije najvrjedniji nogometni brend na svijetu, velika promjena na vrhu liste

06. 06. 2023 - 22:02
0
Shares

Nogometni klub Manchester City konačno je skinuo s trona Real Madrid na listi najvrjednijih nogometnih brendova na svijetu.

Specijalizovana i relevantna analiza Brand Financea procijenila je vrijednosti svih nogometnih klubova na svijetu, a nakon dugo vremena na vrhu se dogodila promjena.

Po mnogo čemu najveći nogometni klub na svijetu, madridski Real, nije više na čelu pošto ga je s trona skinuo Manchester City koji je od sada najvredniji nogometni brend na svijetu. Razlog tome je rezultat njihovog kontinuiranog uspjeha na engleskom, ali sada i evropskom tržištu.

Prema analizi Brand Financea, vrijednost brenda Manchester Cityja porasla je za 15 posto i sada iznosi 1,29 milijardi funti. Uspon je značio da su prestigli Real Madrid kome je danas procijenjena vrijednost 1,26 milijardi funti, čime je završen četverogodišnji period boravka na vrhu Kraljevskog kluba.

"Manchester City je postigao izvanredan podvig nadmašivši Real Madrid čime je postao prvak brendova nogometnih klubova. Već cijelu deceniju ekipa Cityja ostvaruje dominaciju u engleskom nogometu uključujući četiri osvojene titule Premier lige u pet sezona", rekao je Hugo Hensley, voditelj sportskih servisa u Brand Financeu.
Barcelona je zauzela treće mjesto s procijenjenom vrijednosti 1,185 milijardi funti. Manchester United je četvrti (1,174 mld funti), a Liverpool peti (1,173 mld funti).

Interesantno je da italijanskih klubova nema u prvih 10, što pokazuje koliko je nogomet na Čizmi pretrpio nakon pada, a sve je počelo od Calciopolija. U Top 10 smjestili su se još PSG, Bayern, Arsenal, Tottenham i Chelsea.

 

Klix.ba

Učitaj još novosti