06. 06. 2023 - 18:26
Španci konačno pokazali zube, kaznili su sve rasiste koji su...
907
Shares
Španci konačno pokazali zube, kaznili su sve rasiste koji su vrijeđali Viniciusa

Španci konačno pokazali zube, kaznili su sve rasiste koji su vrijeđali Viniciusa

06. 06. 2023 - 18:26
0
Shares

Sedam osoba, navijača Atletico Madrida i Valencije, koje su objesile lutku s likom brazilskog nogometaša Viniciusa Juniora te ga kasnije rasistički vrijeđali u meču španske La Lige, španske vlasti kaznile su novčanom kaznom i zabranom ulaska na stadion.

Tamošnji mediji pišu da su četiri i po mjeseca nakon incidenta s vješanjem lutke u majici ovog brazilskog igrača, na mostu koji se nalazi blizu stadiona Reala, muškarci kažnjeni sa po 60.000 eura te su dobili po dvogodišnju kaznu ulaska na stadion.

Preostala tri navijača, koja su Viniciusa rasistički vrijeđali na meču protiv Valencije, su kaženjni sa po 5.000 eura i jednogodišnjom zabranom ulaska na stadion. Riječ je o muškarcima između 18 i 21 godine.

Vrijeđanje koje je pretrpio ovaj krilni nogometaš Reala izazvalo je negodovanje širom svijeta, posebno u Brazilu gdje su tamošnji političari, uključujući i predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu, podržali igrača uz kritike na španske vlasti da dopuštaju ovakvo rasističko ponašanje.

Ipak, nakon kazne koja je stigla, jasno je da se situacija mijenja i da su Španci ipak promijenili pristup prema rasistima.

Učitaj još novosti