05. 06. 2023 - 08:15
Potresne scene čuvenog sudije Lahoza: Hvatao se za glavu od...
907
Shares
Potresne scene čuvenog sudije Lahoza: Hvatao se za glavu od nevjerice!

Potresne scene čuvenog sudije Lahoza: Hvatao se za glavu od nevjerice!

05. 06. 2023 - 08:15
0
Shares

Posljednje kolo u Ligama petice donosi i oproštaj lica koje su obilježile jednu eru kada je u pitanju fudbal na starom kontinentu. Zlatan Ibrahimović i Karim Benzema su se oprostili od Milana, odnosno Reala, dok je čuveni sudija Lahoz rekao zbogom fudbalu.

Nakon 24 godine dijeljenja pravde na fudbalskim terenima čuveni arbitar Antonio Miguel Mateu Lahoz je okačio pištaljku o klin. Uradio je to posljednjim zviždukom na meču Mallorca - Rayo Vallecano koju je domaćin dobio sa 3:0.

Oproštaj jedno od najboljih sudija svijeta je donio potresne scene, a čuveni arbitar je djelovao kao da je u nevjerici da je svemu došao kraj. prenosi Sportsport.ba.

Uhvatio se Lahoz sa glavu, a poslije toga je počeo plakati kao malo dijete dok su mu igrači obje ekipe priredili špalir.

U blizini su bili njegova supruga i djeca kojim je otišao u zagrljaj, dok mu je cijeli stadion aplaudirao. Bili su tu zaista trenuci prepuni emocija.

Lahoz je bez dileme jedan od najboljih svjetskih sudija u modernom fudbalu, nakon što je sudio u nižim kategorijama od 2008. godine je bio na terenima La Lige.

FIFA-inu značku je nosio od 2011. godine te je sudio na brojnim velikim takmičenjima, a vrhunac karijere je doživio 2021. godine kada je bio glavni arbitar na meču finala lige prvaka između Chelseaja i Manchester Cityja.

Posljednjih mjeseci karijere bio je na žestokom udaru kritika, pogotovo nakon meča Svjetskog prvenstva između Argentine i Nizozemske kada je pokazao čak 18 javnih opomena.

S obzirom da je u martu napunio 46 godina iz La Lige su odlučili da ga više ne delegiraju te je zbog starosne granice poslan u zasluženu penziju.

Inače, Lahoz je po struci nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja, a od fudbala je zarađivao zaista ogroman novac pošto je imao mjesečnu platu 12.500 eura plus 4.200 za svaki odsuđeni meč.

Posebno je vezan za svoju majku, a suđenjem se počeo baviti nakon prerane smrti oca pa je porodici trebao dodatni novac za preživljavanje. Već dugi niz godina je u braku te ima dvojicu sinova.

Prepoznatljiv po svom opuštenom i autoritativnom vođenju utakmica sigurno će nedostajati fudblaskom svijetu...

Učitaj još novosti