04. 06. 2023 - 09:12
Bio je Jokić prije Jokića. Mogao je promijeniti povijest, ali...
907
Shares
Bio je Jokić prije Jokića. Mogao je promijeniti povijest, ali odlučio je biti invalid!

Bio je Jokić prije Jokića. Mogao je promijeniti povijest, ali odlučio je biti invalid!

04. 06. 2023 - 09:12
0
Shares

U Indexovoj rubrici Retrosportiva vraćamo se u prošlost i prisjećamo sportaša, klubova i događaja koji su fascinirali svijet prije 20, 30 ili 50 godina. Arvidas Sabonis je sredinom 80-ih bio nešto neviđeno u svijetu košarke, 221 centimetar visoki centar koji je s lakoćom mogao igrati playa. Zapravo, mogao je sve što je htio. Za mnoge bi povijest košarke i NBA lige izgledala posve drugačije da je Sabonis došao u NBA kad je trebalo, a ne kad je već bilo kasno, prenosi Index.hr.

NAKON što je u prvoj utakmici finalne serije protiv Miamija ostvario svoj deveti triple-double u doigravanju (27p, 14a, 10s) i odveo svoj Denver do prednosti 1:0, košarkaški svijet još se jednom naklonio Nikoli Jokiću. Ovaj put panegirici o igri i vještini centra iz Sombora bili su glasniji i jači nego kad je dva puta uzastopce ponio titulu MVP-ja regularnog dijela sezone.

Dojma smo da su čak i onda, kad je dobio ta dva pehara za najkorisnijeg igrača lige, u zraku ostali visjeti brojni upitnici, čak i nepovjerenje prema 211 centimetara visokom i naizgled trapavom te za košarku pomalo nezainteresiranom centru Denvera. Kao da mu nisu vjerovali i da je sve ono što je pokazivao posljednjih nekoliko godina na najjačoj košarkaškoj pozornici svijeta bila slučajnost. 

Jokić je napokon rastjerao sve sumnje
Na koncu, to pokazuje i uvjerljiva nadmoć u broju glasova u korist Joela Embiida u izboru za ovogodišnjeg MVP-ja. Tek nakon što se Denver prošetao doigravanjem i metlom počistio LeBronove Lakerse u finalu Zapada, narativ se dijametralno promijenio, Nuggetsi su postali apsolutni favoriti za povijesnu krunu, a Nikola Jokić je napokon dobio priznanje i sumnjičave NBA javnosti.

Tek tijekom ovogodišnjeg doigravanja, a posebno nakon čudesne partije protiv Heata i načina na koji je odigrao taj susret, Jokić je natjerao i najveće skeptike da pojedu svoje diplome i naglas kažu ono što je odavno bilo očito: Joker je najbolji košarkaš svijeta. Jokić je u modernoj košarci iz temelja promijenio paradigmu da najbolji igrač mora biti neumoljivi egzekutor jordanovskog profila.

Toliko je puta dokazao da ga nikad, ali baš nikad vlastita statistika nije zanimala. On jednostavno s loptom radi ono što je u datom trenutku najbolje, a brojke su tek posljedica takvog pristupa. Doba teških i dominantnih klasičnih centara odavno pripada NBA kenozoiku, igra se ubrzala, sve je više ekipa koje praktički i nemaju klasičnu peticu, a moderna košarka ne trpi igrače koji podjednako dobro ne mogu igrati u oba pravca. 

Amerikanci su Nikolu proglasili jednorogom, no prvi pravi jednorog igrao je prije nego što se Jokić rodio 
Nikola Jokić jedan je od rijetkih na svijetu koji ima sve što današnja košarka traži, a posjeduje i onaj X faktor koji nitko drugi nema, a to je da jedini igra basket, ne košarku. Sposobnost čitanja igre, vizija, mekana ruka, talent da suigrače čini boljima aduti su kojima se košarkaški svijet čudi jer ne može shvatiti da netko toliko visok i naizgled nezgrapan može vidjeti ono što ne vidi nitko i onda i realizirati nešto što ne mogu i najbolji playmakeri lige.

Nikola Jokić je čudo i s pravom mu se divi cijeli košarkaški svijet. Amerikanci ga stavljaju u kategoriju "jednoroga", igrača jedinstvene kombinacije vještina i fizičkih predispozicija, no prije gotovo 40 godina postojao je jedan gorostas koji je bio prvi, izvorni i originalni košarkaški jednorog. Njegovo ime je Arvidas Sabonis.\

''Sabonis? Uh, čovječe, bio je nevjerojatan. Nisam siguran da je tada, kad je bio u Portlandu, mogao preskočiti telefonski imenik, ali razina njegova talenta bila je nešto neviđeno u NBA ligi. Mogao je što je htio. Mogao je šutirati iz svih pozicija, trice je gađao preciznije od većine bekova.

Međutim, ono što je bilo najimpresivnije kod Sabonisa je njegova sposobnost dodavanja. O Bože, na koje je sve načine on mogao dodati. Danas svi pričaju o Jokiću, u redu, ali Sabonis je bio druga dimenzija. Bio sam šuter i stalno sam trčao po terenu znajući da će ga kad-tad udvojiti i da ću onda dobiti loptu. Tako je i bilo.

Mogao je dodati iza leđa, kroz noge protivniku, iz odbojke, iza glave, preko čitavog terena. Mogao je vidjeti sve ono što nije mogao nitko od nas'', za Basketball Network rekao je Walt Williams, čovjek koji je jednu sezonu igrao sa Sabonisom u Portlandu. 

Jokić i Sabonis su isti igrači, razlika je jedino to što je Arvidas u NBA stigao kao najstariji rookie i poluinvalid 
Paralela između Jokića i Sabonisa je itekako opravdana jer Litvanac i Srbin praktički su isti igrači. Veliki, snažni centri s nestvarnim razumijevanjem igre, sjajnim šutom s distance, čudesnim pregledom i unikatnom sposobnošću da i u najtežim trenucima izaberu najjednostavnije i najučinkovitije rješenje.

Jedina razlika između dva košarkaška genija je ta što je Sabonis u NBA stigao u poznim godina, izrauban i skoro pa invalid, dok je Jokić stasao u Americi i trenutačno je u najboljim godinama.   

Arvidas Sabonis rođen je 1964. u Kaunasu u Litvi, državi u kojoj je košarka puno više od sporta, ona je tamo religija. Mladi Arvidas je s 13 godina upao u momčad Žalgirisa, a kako je od malih nogu pokazivao da košarku igra na jedan totalno drugačiji način, a imao je i visinu, vrlo brzo je upao u juniorsku reprezentaciju SSSR-a.

No tamo se nije dugo zadržao. Dovoljno je bilo jedno europsko zlato na turniru u Grčkoj da ga čuveni pukovnik i član Kuće slavnih u Springfieldu Aleksandar Gomeljski priključi seniorskoj ekipi Zbornaje komande.

Odnos između ruskog trenera i livanskog centra bio je nešto poput odnosa oca i sina i upravo to bezgranično povjerenje koje je Sabonis poklanjao Gomeljskom, pokazat će se, u dobroj mjeri je odredilo njegovu karijeru i ubrzalo njegov fizički slom. 

Kao tinejdžer Arvidas je debitirao na SP-u u Kolumbiji 1982., gdje je SSSR osvojio naslov prvaka svijeta. Uglavnom je sjedio na klupi i pod budnom paskom iskusnog Gomeljskog učio je i spremao se za ono za što je bio predodređen od prvog trenutka kad je uzeo loptu u ruke.

Kao tinejdžer je bio čudo, a za legendarnog Bobbyja Knighta već tada najbolji igrač izvan Amerike 
Premda je u to doba Hladni rat bio na vrhuncu, košarkaška reprezentacija SSSR-a je često odlazila na američke ''sportsko-mirovne'' turneje gdje je igrala protiv najboljih američkih sveučilišnih momčadi. Sabonis se te 1982. na utakmici protiv Virginije susreo s Ralphom Sampsonom, budućim prvim pickom NBA drafta i članom originalnih Twin Towersa (skupa s Hakeemom Olajuwonom u Houston Rocketsima).

Ubacio je 21 poen i imao je 14 skokova. Nakon što su Sovjeti pobijedili Indianu Bobbyja Knighta, legendarni trener je kratko poručio: ''Sabonis je možda najbolji igrač izvan SAD-a kojeg sam ikad vidio.''

Učitaj još novosti