31. 05. 2023 - 13:30
Olimpijski komitet Kosova traži disciplinski postupak protiv...
907
Shares
Olimpijski komitet Kosova traži disciplinski postupak protiv Novaka Đokovića

Olimpijski komitet Kosova traži disciplinski postupak protiv Novaka Đokovića

31. 05. 2023 - 13:30
0
Shares

Olimpijski odbor Kosova (KOC) pozvao je Međunarodni olimpijski odbor (MOK) i Međunarodnu tenisku federaciju (ITF) da poduzmu disciplinske mjere protiv srpskog tenisača Novaka Đokovića.

U ponedjeljak je Đoković ostavio političku poruku na objektivu TV kamere na French Openu kao odgovor na nasilne sukobe na Kosovu, napisavši: “Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju” na srpskom.

U pismu koje je predsjednik KOC-a Ismet Krasniqi uputio MOO-u, KOC navodi da je Đokovićeva poruka "kršila temeljna načela povelje MOO-a u pogledu političke neutralnosti i uključivala još jednu političku izjavu u sportu".

KOC je tvrdio da je Đoković "još jednom promovirao propagandu srpskih nacionalista i koristio sportsku platformu za to", čime je podigao "razinu napetosti i nasilja između dviju zemalja, Kosova i Srbije".

Prošle su sedmice porasle napetosti na Kosovu, koje je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. 

Krasniqi je upozorio da, ako se ništa ne poduzme protiv Đokovića, to "postavlja opasan presedan da se sport može koristiti kao platforma za političke poruke".

Dodao je: "S dužnim poštovanjem pozivam MOO da reagira u okviru svojih okvira i traži od ITF-a da slijedi načela regulirana Olimpijskom poveljom i istraži ovu stvar otvaranjem disciplinskog postupka protiv sportaša."

Đoković u srijedu igra u drugom kolu French Opena protiv Mađara Mártona Fucsovicsa.

Učitaj još novosti