31. 05. 2023 - 10:04
Lionel Messi: Šta je sljedeće za vjerovatno najvećeg igrača u...
907
Shares
Lionel Messi: Šta je sljedeće za vjerovatno najvećeg igrača u historiji?

ANALIZA

Lionel Messi: Šta je sljedeće za vjerovatno najvećeg igrača u historiji?

Sport.ba
31. 05. 2023 - 10:04
0
Shares

Nakon što je pomogao Paris Saint-Germainu da osvoji svoju 11. titulu u Ligue 1 tokom vikenda, Lionel Messi ima nešto o čemu da razmišlja.

S obzirom na to da se njegov ugovor u pariskom klubu bliži kraju u junu i njegova veza s klubom se čini na prelomnoj tački, mnogo se spekuliše o tome gdje će Argentinac igrati sljedeće sezone.

U nedavnom intervjuu sa Amandom Davies iz CNN Sporta, Messi je rekao da će nastaviti da igra dok još uvijek uživa, a sa 35 godina sigurno ima još nekoliko godina.

Prije nepunih šest mjeseci nagrađen je Zlatnom loptom na Svjetskom prvenstvu - nagradom koja se dodjeljuje najboljem igraču turnira - i postigao je 16 golova i upisao 16 asistencija u ovosezonskoj ligi.

Usred glasina o unosnom ugovoru na Bliskom istoku i izvještaja koji ga povezuju s povratkom u njegovu voljenu Barselonu, CNN Sport istražuje različite pravce kojima bi se mogao okrenuti dok se približava zalasku svoje karijere.

1305messi-696x392

Šta je pošlo po zlu u PSG-u?

Messi je stigao u francusku prijestonicu uz veliku pompu. On je trebao biti dio koji nedostaje u slagalici; čovjek koji je doveo tim do prvog trofeja u Ligi šampiona

Dok se Messi borio sa povredom tokom svoje prve sezone u Parizu, ipak je uspio da pokaže bljeskove svog sjaja.

Pomogao je timu da osvoji još jednu titulu u Ligue 1, ali PSG je na kraju podbacio u Ligi šampiona, poražen od konačnog šampiona Real Madrida u osmini finala.

Njegova druga sezona počela je mnogo bolje, a njegova veza sa Neymarom Jr. i Kylian Mbappéom bila je predmet zavisti timova širom svijeta.

U martu je PSG ponovo izbačen iz Lige šampiona u osmini finala – ovog puta od minhenskog Bayerna.

To je izazvalo gorak kraj sezone i Messi je bio jedan od brojnih zvijezda koji su primili neprijateljsku reakciju navijača kasnije tog mjeseca.

Messi je potom suspendovan na dvije sedmice nakon što je napustio Francusku kako bi prisustvovao promotivnim događajima u Saudijskoj Arabiji; nedozvoljeno putovanje značilo je da je propustio trening.

Uprkos još jednom osvajanju naslova, prelazak u novi klub izgleda više nego vjerovatan.

Veliko je pitanje, međutim, gdje?

Povratak u Barcelonu?

Katalonski klub je mjesto gdje se Messi od školskog dječaka pretvorio u sportsku legendu.

Sa 17 godina odigrao je svoj prvi od 778 nastupa za Blaugranu, postavši najmlađi igrač koji je predstavljao klub u zvaničnoj utakmici u to vrijeme.

Nastavio je da obara klupski rekord po broju golova i osvojio 35 trofeja tokom svog boravka na Camp Nouu – uključujući 10 titula u La Ligi i četiri Lige šampiona.

Njegov emotivni odlazak potaknut je teškim finansijskim stanjem kluba 2021. godine, a Messi je bio u suzama dok se opraštao na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare.

Pod vodstvom novog trenera i klupske legende Xavija, Barcelona je ove godine upravo osvojila svoju prvu titulu u La Ligi u četiri godine, a klub je počeo izgledati konkurentnije.

"Za mene, nema sumnje da će nam, ako se Messi vrati, pomoći na fudbalskom nivou", rekao je Xavi za list SPORT iz Barselone u nedavnom intervjuu.

Novinarka Marcela Mora y Araujo, stručnjakinja za argentinski fudbal, rekla je za CNN Sport da, iako bi prelazak u Barselonu bio "prikladan kraj" njegove karijere, transfer sigurno ostaje pomalo "fantazija" s obzirom da je klub još uvijek u prikrajku sa gotovinom.

Barselona nije pokušala da sakrije svoja osećanja prema Mesiju, ali bi bilo potrebno mnogo rada iza kulisa da bi se potpisao ugovor.

Ali veliki ugovori sa servisom za audio striming Spotify i globalnom investicionom kompanijom Sixth Street, između ostalih, pomogli su klubu da se vrati iz totalnog finansijskog nereda u kojem se našao nakon pandemije Covid-19.

U septembru 2022., Barcelona je rekla da je zabilježila profit od 98 miliona dolara za finansijsku godinu 2021/22 i predvidjela profit od 298 miliona dolara za ovu tekuću sezonu.

Klub je također najavio ponovno pregovaranje o finansijskom planu vrijednom 1,6 milijardi dolara za otplatu duga preuzetog za finansiranje renoviranja svog oronulog stadiona Camp Nou, što znači da će Barcelona sada otplatiti dug pet godina ranije nego što je prvobitno planirano.

Njegova sposobnost da još jednom potencijalno plati velike honorare i velike ugovore igračima, zajedno sa Messijevim predstojećim odlaskom, navela je fanove koji sanjaju o potencijalnom povratku.

SAUDIJSKA ARABIJA?

Saudijska Arabija izgleda odlučna da privuče najveće svjetske igrače dok pokušava izgraditi svoju reputaciju i poboljšati kvalitetu Saudijske Pro lige.

Brzo postaje najveći rival poput Major League Soccer (MLS) u SAD-u kao mjesto za neke od najomiljenijih svjetskih zvijezda da završe svoje karijere.

Ranije ove godine, Mesijev dugogodišnji rival Cristiano Ronaldo preselio se u saudijski klub Al Nassr za zadivljujuću sumu novca, što je možda otvorilo put drugim superzvijezdama da ih slijede.

Zapanjujući finansijski paket bez sumnje bi mogao biti ponuđen Messiju koji već ima dobre radne odnose sa zemljom – budući da je ranije vodio više turističkih kampanja.

MLS, Premijer liga, Argentina?

Lista potencijalnih klubova ne staje na Barsi ili klubovima iz Saudijske Arabije.

Postoji dobro utabani put superzvijezda igrača koji prelaze u MLS, a izvještaji su povezivali Messija s potencijalnim prelaskom u Inter Miami Davida Beckhama.

Bekam je dobro poznati navijač Mesija i 2019. je govorio: „Nikad ne znaš šta se može desiti u fudbalu“, kada su ga pitali da li će jednog dana potpisati sa Argentincem.

S obzirom na njegovu finansijsku moć, bilo je i spekulacija o mogućem boravku u engleskoj Premijer ligi sa Manchester Cityjem.

Šampion Premijer lige mogao bi ponuditi konkurentan paket, a ponovno okupljanje sa bivšim šefom Barcelone Pepom Gvardiolom – koji je upravljao Messijem tokom njegovih vrhunskih godina u klubu – moglo bi biti primamljivo.

Kako sada stoji, Messi ima mnogo opcija i spekulacije će se nastaviti sve dok se ne donese odluka.

Gdje god odluči da ode, oči svijeta će ga sigurno pratiti.

 

Učitaj još novosti