31. 05. 2023 - 09:06
ANALIZA PRED VEČERAŠNJI OKRŠAJ/Sevilla kreće u 'najteže finale...
907
Shares
ANALIZA PRED VEČERAŠNJI OKRŠAJ/Sevilla kreće u 'najteže finale Europske lige' nakon problematične sezone

ANALIZA PRED VEČERAŠNJI OKRŠAJ/Sevilla kreće u 'najteže finale Europske lige' nakon problematične sezone

Sport.ba
31. 05. 2023 - 09:06
0
Shares

Ne radi se samo o tome da su pronašli način da prođu Manchester United i Juventus, "klubove koji imaju četiri puta veći budžet", da dođu do svog sedmog finala Europske lige što je tako izvanredno, prema riječima predsjednika kluba, već su tok čak učinili u svojoj najgoroj sezoni u 20 godina, onoj u kojoj su imali tri menadžera i riskirali ispadanje. 

Kad je José Luis Mendilibar preuzeo mjesto trenera u martu, došao je u misiju spašavanja, a situacija u Sevilli bila je toliko očajna. Sevilla je bila dva boda od zone ispadanja, izgubila je tri od prethodna četiri meča i raspadala se. Mendilibar je bio njihovo posljednje bacanje kocke, čovjek koji je vodio više od 400 prvoligaških utakmica u karijeri dugoj 27 godina, ali ne u klubovima kao što je ovaj; umjesto toga, rekao je, proveo je svoju karijeru "boreći se za različite stvari". Preživljavanje, uglavnom, piše Guardian u analizi večerašnjeg meča.

capture

Skoro su preživjeli uzvratne utakmice protiv PSV Eindhovena i Fenerbahcea u Europskoj ligi, ali u kakvom su stanju bili, nije bilo šanse da izdrže još dugo. Pogotovo ne kada su tada izvuk Manchester United. Osim toga, situacija je bila toliko loša na unutarnjem planu da su mnogi mislili da bi trebali odbaciti Europu, više kao prepreku nego bilo što drugo. 

"Sevilla to nikada ne bi mogla", kaže Castro.

Sevilla je Europska liga, cijeli je njihov identitet izgrađen oko toga, nešto je gotovo magično u vezi s tim. “Niko to ne voli kao mi”, rado govore. "Za nas, to je napravljeno po mjeri, mjesto gdje možemo činiti nevjerojatne stvari, nokautirati nevjerojatne momčadi, i to ne jednom, nego opet i opet i opet," kaže Castro. “Svakome ko dođe ovamo priča se o Europskoj ligi, o onome što smo napravili; rečeno im je da nam je to sve, nešto što osjećamo kao naše.”

skysports-europa-league-final-6173338

To uključuje Mendilibara. "Postoji trenutak kada je Sevilla bila u lošem stanju", kaže Castro. “Kada smo razgovarali s njim, rekao nam je da misli da ima protuotrov da popravi pozicije koje smo imali. Stvari nisu bile dobre u ligi i bilo koja druga ekipa bi ostavila Ligu Evrope na stranu jer smo bili pri dnu tabele, borili se za ispadanje, ali Sevilja to nikada nije uradila – a sada gledajte, mi smo u drugom finalu. Ovo je bilo najteže od svih finala do kojih smo došli, jer je došlo u lošem trenutku, ali ne bismo ga napustili.

“Naravno da smo to rekli Mendilibaru, ali u Sevilli ne morate da mu kažete jer uđete u svlačionicu i pehari su  unutra"

"Ima dosta iskustva, ali istina je da je to uglavnom bilo sa timovima koji su manji od Sevilje", kaže Castro. „Promenio nas je kao čarapu, kako mi to kažemo u Španiji. Došao je, dao nam je red, mir, optimizam. Tim igra na drugačiji način: direktnije, napadnije, ne preuzimaju toliko rizika na začelju. On radi sve ono što smo trebali da uradimo s obzirom na poziciju u kojoj smo bili. Rekao nam je da je gledao i rekao da zna. Nismo iznenađeni, ali smo zahvalni. Nakon toliko godina, ova prilika u Sevilli je nagrada za njega – i za nas, jer se svo njegovo iskustvo i mudrost sada koristi ovdje, a nadamo se da ćemo moći reći  i da je on osvojio Ligu Evrope s nama.”

„Kada smo dobili Junajted u žrijebu, mislili smo da je to loša sreća: ne samo zbog ekonomskog potencijala, već i zato što su pobedili Betis, Atletiko, Real Sosijedad i Barselonu“, kaže Kastro. “Postoji dodatni ponos u tome, jer smo jedini tim koji može vratiti trofej u Španiju. Postoji i odgovornost, ali mi volimo tu odgovornost.

I tako, preko Juventusa, do sedmog finala. Sevilla je osvojila sva svoja velika evropska finala; tako i José Mourinho. "Ako je on osvojio pet od pet, mi smo dobili šest od šest", kaže Castro. “Biće to sjajno finale i ako Bog da na kraju da Sevilla donese srebro kući. Bilo je teško, pobijedili smo četiri veoma moćna tima. Nije bila dobra sezona, ali Sevilja ima poseban osjećaj za ovo takmičenje, gdje smo se transformirali.”

 

Učitaj još novosti