30. 05. 2023 - 20:00
PLANETA BRUJI O OVOME! Svi igrači i suci na početku utakmice u...
907
Shares
PLANETA BRUJI O OVOME! Svi igrači i suci na početku utakmice u Brazilu sjeli na travnjak. Evo zašto

PLANETA BRUJI O OVOME! Svi igrači i suci na početku utakmice u Brazilu sjeli na travnjak. Evo zašto

30. 05. 2023 - 20:00
0
Shares

Flamengo i Cruzeiro odmjerili su snage u utakmici osmog kola brazilskog prvenstva. Cruzeiro je poveo nakon šest minuta golom Marla, a na 1:1 domaća momčad izjednačila je golom Ayrtona Lucasa u 33. minuti. Taj rezultat se i zadržao do kraja susreta, a nakon utakmice se najviše priča o onome što se dogodilo prije ijednog od dva spomenuta gola.

Naime, na samom početku utakmice nogometaši obje momčadi, ali i suci, odlučili su sjesti na travnjak u znak podrške Viniciusu Junioru, nogometašu Real Madrida koji je posljednjih mjeseci redovito na udaru rasističkih ispada s tribina u Španiji Podsjetimo, Viniciusa je Real 2017. godine doveo baš iz Flamenga za 45 miliona eura.

Ranije su u Brazilu iskazivali podršku Viniciusu gašenjem svjetla na kipu Isusa iznad Rio de Janeira, a sada se ta podrška preselila s ulica na nogometne terene. Brazilski mediji navode kako nije isključeno da ovo postane standardna praksa dok se problem nekako ne adresira.

Podsjetimo, najsvježija situacija u kojoj je Vinicius rasistički vrijeđan dogodila se na gostovanju Reala kod Valencije. Utakmica je prekidana upravo zbog rasizma, završila je crvenim kartonom Viniciusu (zbog udaranja protivnika) i vrlo brzo je postala katalizator promjene.

Španski nogometni savez se inicijalno branio napadom na isključenog igrača Reala rekavši da se nije pojavio na sastancima na kojima su mu htjeli prezentirati kako se bore protiv rasizma. 

Reakcije njegova kluba, navijača (kako Realovih tako i brazilskih) i FIFA-e nije trebalo dugo čekati. Sva sila drvlja i kamenja obrušila se na Javiera Tebasa, predsjednika španjolskog nogometnog saveza, koji je pod pritiskom brže-bolje krenuo u kontrolu štete.

Isprika igraču i klubu, pražnjenje tribine Mario Kempes (s koje su dolazile uvrede) na pet utakmica i poništavanje spomenutog crvenog kartona. I, naravno, obećanja o drastičnom kažnjavanju budućih prijestupnika i edukaciji novih generacija o jednakosti svih rasa.

Ruku pod ruku s njim i Valencia je doživotno s tribina uklonila navijače za koje je nepobitno utvrdila da su rasistički vrijeđali Viniciusa. Uz to je Real Madrid tužio prijestupnike za zločin iz mržnje kako bi bili strože kažnjeni po španjolskom zakonu.

Učitaj još novosti