28. 05. 2023 - 09:23
Čolan odgovorio Mujanović: Otišlo nam je 15 igračica, a ja joj...
907
Shares
Čolan odgovorio Mujanović: Otišlo nam je 15 igračica, a ja joj smetam jer imam svoje

OBJAVIO DEMANTIJ

Čolan odgovorio Mujanović: Otišlo nam je 15 igračica, a ja joj smetam jer imam svoje "ja"

28. 05. 2023 - 09:23
0
Shares

Bivši generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan odgovorio je legendarnoj bh. košarkašici Raziji Mujanović te joj poručio da će posljedice onoga što je iznijela u javnost osjećati u budućnosti, odnosno i da ih već osjeća.

Mujanović je u intervjuu za hrvatski portal Index.hr otvoreno govorila o neslaganjima s nekadašnjim sekretarom Amerom Čolanom, zbog čega je on odlučio odgovoriti i iznijeti svoju stranu priče.

Njegov demantij koji je poslao hrvatskom portalu prenosimo od početka do kraja i bez izmjena.

"Na Vašem cijenjenom portalu u razgovoru sa novinarom Sašom Čobanovom, Mujanović je izrekla mnoštvo neistina na moju štetu, čime mi je nanijela ogromnu štetu. Insinuacije kojim se koristila, lažni navodi i dovođenje mene u kontekst nekih nečasnih radnji, već mi je stvorilo velike probleme, a sasvim sigurno da ću posljedice svega izrečenog osjećati i u budućnosti. Konstantno iznosi neistine na moj račun, koristi se prljavim radnjama i na taj način diskredituje moj rad, a potom i moju ličnost.

Uz dužno poštovanje prema Raziji Mujanović, njenoj igračkoj karijeri, njenom imenu i svemu što je uradila za košarku, moram iskreno i sa žaljenjem reći nakon svega što sam za nju uradio da je izgovorila velike laži vezano za moje ime i dešavanja oko našeg razgovora kao i o svemu što navodi da je uradila za savez.

Zamolit ću je ovako javno prije svega da prestane iznositi laži i prisvajati zasluge za sebe koje se odnose na uspjehe ženske košarkaške reprezentacije i njenu ulogu koju navodi da je imala u ovom proteklom periodu, od tri godine koliko je uposlenik saveza.

Također, bilo bi pošteno s njene strane da kaže na koji način je došla u savez, ko joj je pružio ruku kad su je svi odbacili i neka jednom javno kaže ime i prezime svih koji su je odbacili kako ona to navodi. Kako stvari stoje, a na šta me sve ovo navodi, ja kao Generalni sekretar KS BiH, ću po svemu sudeći vjerovatno odgovarati jer sam ja taj koji je doveo Raziju Mujanović kad je niko nije htio od članova Upravnog odbora KS BiH.

I ona i selektor Goran Lojo su primljeni u KS BiH, na moju inicijativu i na način da sam ja stao iza njih, kada niko nije htio u kompletnom Upravnom odboru KS BiH. Vjerovao sam u ono što rade, a oni su nakon svega iskoristili moje povjerenje.

Šta su uradili za vrijeme mandata? Volio bih da Razija Mujanović kaže, a mogu i ostali članovi UO KS BIH, bar bi bilo lijepo da priznaju šta su to oni uradili u proteklom mandatnom periodu, šta su to slovom i brojem obezbijedili, omogućili u bilo kojem smislu, prvenstveno finansijskom da podrže rad saveza prema planu, programu i obavezama koje imaju u savezu i funkcijama koje oni obavljaju.

Kada govorimo o poslovanju saveza i šta je sve urađeno, odmah na početku da napomenem Savez je 01.11.2018. bio vezan dugovima u iznosu od 3,2 mil KM. Ja kao Generalni sekretar (žao mi je što sve sada moram govoriti u jednini, dosad sam uvijek govorio u množini, ne želeći brukati instituciju KS BiH) uz Mirzu Teletovića i Samira Avdića, dakle jedine tri osobe u savezu koje su nešto uspjele uraditi, uspjeli smo vratiti cca. dva miliona KM dugovanja, napraviti reprograme i restruktuirati obaveze saveza te redovno servisirati sve obaveze u ove 4 godine.

Ostvarili smo finansijsku dobit u iznosu od 1. mil KM za navedeni mandatni period. Dakle uspjeli smo obezbijediti kompletna finansijska sredstva za normalno funkcionisanje saveza.

Nakon odlaska Mirze Teletovića sa funkcije predsjednika, 2022. godinu lično sam sam bez pomoći članova UO KSBIH obezbijedio putem sponzora, javnih poziva i prijatelja sredstva za odlazak na Evropsko i Svjetsko prvenstvo muške i ženske seniorske reprezentacije uz kompletne pripreme, kao i odlazak svih mlađih selekcija na takmičenja, ukupno njih osam.

Sam sam sa kancelarijom saveza organizovao i uspio dobiti organizaciju Generalne skupštine FIBA Europe u Sarajevu na kojoj niko od članova UO KSBIH nije prisustvovao (Boris Spasojević i Razija Mujanović pojavili su se zadnji dan pred svečanu večeru) niti je došao da pozdravi prisutne da ne govorimo o svim imenima i sportistima koji su bili prisutni na Generalnoj skupštini FIBA Europe.

Nažalost, mogu slobodno i navesti da članovi UO KSBIH nikad nisu bili niti na jednoj utakmici reprezentacije, kako muške tako i ženske (osim Mirze Teletovića, Aida Berbića) pa samim tim ništa nisu ni uradili niti ih je to interesovalo, sve to Razija Mujanović zna i šuti. Zašto ne znam, možda je to trebalo biti pitanje za nju u razgovoru. Zna Mujanović kroz šta sam sve prošao da bih obezbijedio finansije, koliko je bilo nesporazuma sa svima od hotela do dvorana, da bismo premostili sve i obezbijedili uslove za rad. Ako smije biti iskrena neka prizna sve što sam naveo.

Više puta vodili smo razgovore kako niko od predsjednika i potpredsjenika kao i članova UO KSBIH nije došao na pripreme i utakmice te da igračice uopšte ne znaju ko je podpredsjednik a ko su članovi UO KSBIH.

Opet kažem evo nek bude iskrena kad me već proziva i kaže tačno šta sam sve ja uradio za nju lično i za savez općenito.

Prije nego krenem dalje na dešavanja sada oko saveza javno bih zamolio Raziju Mujanović, kad već iznosimo sve šta je i kako bilo, ali isključivo uz dokaze neka javno pojasni svoj 'patriotizam' iz 1999. godine koji i danas navodi, ali su mnogi očito zaboravili pa će me sada kritikovati. Ovo govorim jer me je uvrijedila svojim lažnim izjavama a iste stvari se upravo dešavaju i danas i dešavale su se u njeno vrijeme, a pričamo o ucjenama koje nisu mogle tada proći a i sada nisu mogle proći kod mene.

Zašto je odustala od dolaska na pripreme i odlaska na Evropsko prvenstvo u Poljskoj 1999, zašto je ostavila svoje saigračice i repezentaciju?

Ucjene na koje nije pristao tadašnji predsjednik KSBIH da joj se isplati 250.000 KM kako bi igrala za reprezentaciju kao i zemljište za povećanje poslovnog prostora na šta KSBIH nije pristalo te više nije zaigrala za BIH. Dalje, zamolit ću je da pojasni šta je sa Medaljama sa Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva koje je osvojila gdje se nalaze. Ja ću reći (nek kaže ona ako griješim da se javno izvinim) nalaze se u Hrvatskoj. Predala ih je kako bi ostvarila primanja/mirovinu kao zaslužni sportista i mudro šuti kad sportisti u BiH traže svoja prava.

Gospođo Mujanović zašto Vam ja smetam? Ja znam, ali ste to trebali navesti i tokom svih razgovora i izjava, uključujući i ovu. Smetam jer imam svoje JA i nikad me niko nije mogao kupiti da uradim nešto što nije za dobrobit bh. košarke i saveza i nikad nisam ispunjavao lične interese pojedinaca.

Pitanje za Raziju, zašto su na insistiranje Razije Mujanović dok je igrala otjerani mladi i talentovani treneri 1997.godine koji su htjeli disciplinu i rad, žašto su joj smetali pa je ucjenom tražila njihovu smjenu kao uslov da ona ostane igrati. Isto to danas ponovo radi i sadašnjim selektorima, koji vrhunski rade svoj posao kako u klubovima, tako i u mlađim selekcijama i želi im nanijeti štetu.

Ucjenama se ništa ne postiže to smo shvatili zato smo tu gdje jesmo i zato Vam ja ne odgovaram. Da bi javnosti bilo jasnije pokušat ću u kratkim crtama pojasniti sva dešavanja u i oko reprezentacije.

Šta se desilo u reprezentaciji? Razija Mujanović navodi probleme unutar ekipe i oko saveza, nakon historijskog uspjeha i petog mjesta na EP.

Problemi su počeli u julu 2022 na samom početku priprema u Italiji, a za iste sam saznao u Australiji od igračica obzirom da je staff, čiji je Mujanović bila aktivni član, iste sakrivao. Ja sam se u tom momentu bavio problemima oko finansija i to je bio fokus mojih aktivnosti. Pokušavao sam zatvoriti finansijsku konstrukciju, mlađih selekcija, isplatiti sve obaveze prema osoblju i Igračima, kako muških, tako i ženskih ekipa te obezbijediti sve uslove za pripreme.

Odnosi među njima dodatno su se pogoršali pred polazak na Svjetsko prvenstvo i nakon prvog poraza u Australiji, kada je selektor Lojo odmah ponudio ostavku, ali ja to nisam prihvatio niti sam želio o tome da se raspravlja, tražio sam da se svi fokusiraju na nastavak takmičenja.

Zamolio sam ih da iskreno kažu šta je problem, međutim nisu naveli nikakve razloge navodeći da je sve u redu. Starije igračice kojih nije bilo u zadnjim utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, same su prišle meni pred odigravanje zadnje utakmice sa Amerikom i tražile da razgovaramo. Razija Mujanović i selektor Goran Lojo vidjeli su da razgovaramo. U razgovoru s njima dobio sam dosta informacija o nezadovoljstvu i tretmanu koje imaju igračice od strane Razije Mujanović i Gorana Loje.

Ni tada nisam želio da donosim odluke koje bi bile na štetu tima i dodatno urušile ugled saveza. Sazvao sam sastanak kompletnog staffa i igračica, kako bi jedni drugima rekli sve i pokušali riješiti probleme. Smatrao sam da trebamo da sačuvamo jedni druge, ne radi nas lično nego radi saveza i budućnosti ženskog tima.

Igračice su tada najavile da više ne žele da se odazivaju reprezentaciji i naveli probleme koji su ih pratili na pripremama te naveli da su nespremne došle na svjetsko prvenstvo, istakle loše fizicke pripreme koje su imale, loše treninge koji su isti zadnjih pet godina bez promjena, probleme koje su imali u komunikaciji sa selektorom i Razijom Mujanović, da ih nisu poštovali itd…

Naravno, Mujanović i Lojo to nisu htjeli prihvatiti te su odmah nakon sastanka izjavili, citirat ću selektora šta je rekao nakon sastanka: "Ove igračice više ne mislim zvati niti bi iste zvao nakon ovoga sastanka, šta one misle ko su šta su se ufurale". Isto je i Razija potvrdila nakon čega smo se i posvađali jer se ne mogu tako ponašati prema igračicama, igračice su zaslužne za sav uspjeh koji smo napravili kao savez, bez njih nemamo reprezentaciju i da se moraju promijeniti odnosi prema njima. Od tog momenta počinje njihovo nezadovoljstvo i ucjene na koje nikad nisam pristao.

Pošto je Razija Mujanović osoba koja se u javnosti predstavlja kao neko ko je bez dlake na jeziku, neko ko kaže svima sve u lice (mada njene saigračice i kolege ne misle tako, ali neka joj bude), volio bih da nam da odgovore na sva pitanja koja se odnose na obavljanje njene funkcije.

Može li nam reći zašto su se oprostile igračice Matea Tavić, Nikolina Elez, Nikolina Delić, Miljana Džombeta, zašto u planovima tima nema igračica poput Hanna Halilović, Melise Brčaninović, Irene Vrančić, Marine Džinić , Irme Rahmanović, Ajle Ikanović i mnogih drugih perspektivnih košarkašica? Da li Bosna i Hercegovina ima pravo da se odriče bilo koje talentovane košarkašice u situaciji u kakvoj jeste?

Šta je poduzeto da se s njima razgovara, kad sam im dostavio informacije da se iste opraštaju i šalju dopise na kancelariju saveza. Samo su rekli ne pišite o tome nemojte davati nikakve informacije, misleći vjerovatno da će se tek tako zaboraviti ovaj odlazak. Šta je urađeno po tom pitanju?

Da li je Jonquel Jones mogla igrati zadnje utakmice i zašto nije? Zbog čega ili koga, i šta je ona rekla odmah nakon Svjetskog prvenstva u Australiji?

Koliko novih igračica je u seniorskom timu došlo za vrijeme mandata Razije Mujanović na poziciji Team Manager? Gdje su te igračice koje je ona stvorila, postoji li neki spisak? Niti jedna nova igračica nije došla, sve ove igračice su bile tu i prije Razije Mujanović, a sada ih nema. A ispisale su historiju, sve su prošle kroz mlađe reprezentativne selekcije BiH. Sada naše mlađe igračice napuštaju BiH i odlaze u Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, a Team Manager ništa ne poduzima i opet okrive mene kao Generalnog Sekretara.

Samo u 2022. godini je otišlo 15 igračica za koje Razija Mujanović i ne zna da postoje ili je možda znala, ali ništa nije uradila po tom pitanju. To je pitanje za nju.

Jedino ko je stigao u selekciju je Jovana Mandić, djevojka koja je već u ozbiljnijim igračkim godinama, za koju se digla medijska buka. Uz dužno poštovanje prema djevojci, ona iako je najavljena kao neko ko je neophodan nije ispunila očekivanja. Ne želim da se bavim insinuacijama, ali se postavlja pitanje zašto je to urađeno, ko je to uradio i zbog čega? Da li je to odnos koji bi trebao biti obrazac za godine koje dolaze?

Ja na takve stvari nikad nisam i neću pristati. Dosta je sa ucjenama i ličnim interesima pojedinaca i klubova nauštrb košarke. Za kraj ću još jednom ponoviti. Razija Mujanović je ozbiljna košarkaška legenda, priznata u cijelom svijetu i za njenu karijeru i sve što je napravila tokom nje kapa do poda. Nažalost čini se da će sve to dobro tokom karijere 'prosuti' svojim ponašanjem i odnosom poslije završetka profesionalnog igranja.

Ljubazno Vas molim da objavite ovaj demant, prvenstveno kako bi vaši čitatelji i javnost mogla biti upućena u sva dešavanja, a ja ću svoja prava morati rješavati pravnim putem. S poštovanjem, Amer Čolan", navodi se u demantiju.

Učitaj još novosti