25. 05. 2023 - 07:50
Bio je velika zvijezda u Jugoslaviji, a sada je priznao: Kocka...
907
Shares
Bio je velika zvijezda u Jugoslaviji, a sada je priznao: Kocka me uništila finansijski i mentalno

Bio je velika zvijezda u Jugoslaviji, a sada je priznao: Kocka me uništila finansijski i mentalno

25. 05. 2023 - 07:50
0
Shares

Jedan od najboljih srbijanskih atletičara svih vremena Dragutin Topić (52), evropski prvak u skoku u vis 1990. godine u Splitu, u razgovoru za Večernji.hr otvoreno je govorio o svojoj karijeri i priznao je da je kockanje zamalo uništilo njegov život.

Topić je bio velika atletska zvijezda u bivšoj Jugoslaviji, a poslije u Srbiji. Kao junior osvojio je svjetski naslov u Plovdivu 1990. godine, a samo nekoliko sedmica poslije kao 19-godišnjak osvojio je seniorsko evropsko zlato u Splitu. To mu je ostala i jedina zlatna medalja u historiji na velikim takmičenjima na otvorenome.

"Evropsko prvenstvo u Splitu uvijek ću pamtiti, to mi je bilo jedno od najljepših tamičenja. Stadion u Poljudu bio je dupke pun, ne samo za vrijeme mog nastupa, već sve dane europskog prvenstva. Za to me razdoblje vežu najljepše emocije. Bio sam klinac i sve što se događalo mi je bilo nekako nestvarno, kao u bajci. Razmišljao sam samo o tome kako ću se susresti sa svojim idolima koje sam do jučer gledao na televiziji, ali onaj gore odlučio je da budem prvak. I do danas sam ostao najmlađi prvak Evrope u historiji. Bili smo smješteni u Lori i sjećam se da smo se svaki dan kupali i u streljani gađali iz zračne puške. To su mi bili glavni treninzi, neka vrsta razbibrige, a pokazalo se to djelotvornom formulom u toj priči", rekao je Topić.

Bivši as je nastupio na čak šest Olimpijskih igara, od Barcelone 1992. do Londona 2012. godine, a 2001. godine je pao na doping testu.

"Bila je to za mene ozbiljna tragedija. To mi je najteži trenutak u karijeri, ali i njega sam pobijedio. Ono u što sam siguran jest činjenica da sam koristio dozvoljene preparate. Ali ne znam kako ja kao sportista mogu znati tačan sastav svega što unosim u tijelo. Te 2001. godine psihički sam bio najstabilniji. Nastupila je smjena generacija, nisam imao konkurenciju, pobijedio sam na tri takmičenja, čuvao sam se za Svjetsko prvenstvo, no na njega nisam otišao. U to vrijeme otkrio sam čari kocke koja me je uništila – finansijski i mentalno. Bio sam depresivan, sport mi se smučio. Ali, na vrijeme sam se izvukao iz blata"", priznao je.

Topić je danas trener svojoj kćeri Angelini, bronzanoj s EP-a u Minhenu prošle godine.

 

 

Klix.ba

Učitaj još novosti