24. 05. 2023 - 13:22
Bukva o detaljima Musine karijere: “Sve ću slušat, samo me...
907
Shares
Bukva o detaljima Musine karijere: “Sve ću slušat, samo me nemoj vraćat starom”

Bukva o detaljima Musine karijere: “Sve ću slušat, samo me nemoj vraćat starom”

24. 05. 2023 - 13:22
0
Shares

Nakon turbuletnih NBA godina, neodovoljnih minuta u Efesu i velikog povratka kroz Rio Bregan i titulu MVP igrača ACB lige, Džanan Musa se popeo na krov Evrope sa Real Madridom. Put bh. reprezentativca od krajiških poligona do šampionske noći u Kaunasu prepričao nam je Sejo Bukva, čovjek koji je otkrio košarkašog bisera sa Une.

Kada se sjetite prvog susreta sa Džananom, a onda ga vidite sada na krovu Evrope, šta vam prvo prođe kroz glavu?

“Prvo mi padne na pamet da su svi bili skeptični. Moram spomenuti saradnju sa KK XXL iz Bihaća i gospodinom Subašićem, tada mi je rekao ima jedan mali, igrao je fudbal ali sam ga prebacio na košarku, veoma je talentovan. Kada prepoznajte igrača, gledate prvo njegov voljni mentalitet. Ima mnogo talenata, ali ne vole raditi i propadnu. Kod Džanana Muse se poklopilo sve. Voli raditi i ima pobjednički mentalitet. Ja sam bio strog. Bojao se mene i svog oca Rusmira. Moram spomenuti porodicu Musa, koja je predivna, postao sam kum sa Rusmirom, tek u toku saradnje.” priča nam Bukva i dodaje:

“Kada vam neko dovede dijete sa 11 ili 12 godina, onda moramo se svi povezati. Moja žena, kćerka i ja bili smo drugi dom toj djeci. Džananu Musi, Edinu Atiću, Kenanu Kamenjašu…Druga porodica. Po crnogorski ja im kažem ‘Ja sam vam sad otac i majka'”

Ključni momenati karijere Džanana Muse
Ključni detalj Musine karijere Bukva vidi u momentu, kada se Džanan morao odvojiti od porodice, još kao dječak sa jedanaest i po godina.

“To mi je sve ispričala moja lijepa prijateljica Dina, majka Džanana Muse. Krenuli su za Bihać kada su ostavili Džanana u Sarajevu, a onda su negdje u povratku stali i ona se rasplakala. To je bio ključni momenat. Malo je falilo da se vrate i povedu Džanana nazad u Bihać. Tu su istrajali. Hvala im na tome. Inače, Rusmir je vojno lice. Kad god sam govorio Džananu: ‘Sada te vraćam starom u Bihaću”, to je odmah blok. Onda on kaže:  ‘Nemoj samo molim te. Nemoj me starom vraćati. Sve u redu, sve ću slušat samo me nemoj starom vraćati’. Onda smo uvijek rješavali”

Starahopoštovanje prema ocu Rusmiru, Džanan je imao i tokom utakmica, detaljnije objašnjava naš sagovornik.

“Kada govorimo o tom respektu koji Džanan ima prema roditeljima, pokazivao je i dok je igrao utakmice. Dešavalo se na utakmici, dok nismo to popravili, da više prati kako će otac reagovati, a ne trener. Onda sam ja zamolio roditelje, da za dobrobit Džanana, ne dolaze više na utakmice. Znam da vole gledati svoje dijete. Onda su sjedili u kafiću i pratili statistiku tamo. Dok to nismo prelomili, da mora slušati trenera, a ne oca. Zbog toga mora postojati spona povjerenja između mene i roditelja.”

Musa odbio Fenerbahče zbog dresa Bosne i Hercegovine
Vlasnik KK Koš gdje je Bišćanin i učinio jedne od početnih košarkaših koraka ka profesionalnoj karijeri, ističe da nikada u pitanje nije dolazilo njegovo igranje za najdraži dres Bosne i Hercegovine.

“Mogu vam reći za Džanana, kada sam i ja vodio savez, da nikada nije bila sporna igra za BiH. Kada je Džanan bio u KK Koš, ljudi iz Fenerbahčea dolazili su po Džanana. Ipak bio je uslov da uzme tursko državljanstvo i igra za reprezentaciju Turske. Njemu je Fener bio drag klub i navijao je za njih, ali ih je odbio zbog reprezentacije BiH. Njegova želja postoji i sada, da igra u pretkvalifikacijama za BiH, ali pita se tu i klub Real Madrid. Siguran sam da će pokušati da izlobira da igra za reprezentaciju.”

“Nisam zadovoljan, hoću da budem lider Real Madrida”
Pobjednički mentalitet Muse, Bukva dalje opisuje kroz nedavni razgovor sa Džananom.

“Kada smo bili za ručkom, ja sam mu rekao ‘Bravo mali, svaka čast’.  On meni kaže: ‘Nisam zadovoljan, hoću i mogu biti lider’. Mislim da nikad zrelije nije igrao. Za manji broj minuta bio je prvi strijelac. Skače i razigrava. Ne sili. Sa ne toliko velikom minutažom, imao je odlične statistike.”

“Našoj djeci trebaju idoli. A to je upravo Džanan Musa. Trenirajte i radite. Jusuf Nurkić i Džanan Musa, to su košarkaški idoli, sada da ne idem u druge sportove. Musa je sve ovo dostigao odricanjima.” zaključuje Bukva, prenosi N1 Sport.

Učitaj još novosti