23. 05. 2023 - 18:38
Uzalud pokušaj provokacije: Stari most neće biti u bojama...
907
Shares
Uzalud pokušaj provokacije: Stari most neće biti u bojama Zrinjskog

Uzalud pokušaj provokacije: Stari most neće biti u bojama Zrinjskog

23. 05. 2023 - 18:38
0
Shares

Zrinjski proslavlja svoj osmi naslov prvaka Bosne i Hercegovine, a planirana je i zvanična proslava navijača Zrinjskog na ulicama Mostara, međutim jutros je objavljena i vijesti koja je izazvala dosta polemike u javnosti.

Naime, Stari most je trebao svijetliti u bojama Zrinjskog. Odobrenje je to od strane Gradske uprave, a u bojama Zrinjskog svijetlit će i H.D. herceg Stjepan Kosača.

Povodom ove informacije odmah je reagovao Salem Marić, predsjednik mostarskog Gradskog vijeća koji je izdao saopštenje za javnost u kojem je objansio kako Staru most neće biti u bojama Zrinjskog kako je ranije navedeno.

"Povodom Odluke Gradske uprave o osvjetljavanju Starog mosta u bojama i grbu HŠK Zrinjski po zahtjevu Hrvatske republikanske stranke Mostar javno pozivam Gradonačelnika Grada Mostara, koji je nasjeo na provokaciju i pokušaj unošenja nemira, da obustavi Odluku, koja ima samo za cilj provokacije i narušavanje sigurnosne situacije u Mostaru među građanima što u ovom slučaju izaziva Hrvatska republikanska stranka. Jasno je da Odluka neće biti u mogućnosti da bude provedena i izaziva samo narušavanje sigurnosne situacije i slanja loših poruka iz Mostara.

Odluka kojom Gradonačelnik daje saglasnost za ovakve vrste projiciranja na javnim objektima u Gradu Mostaru nije u skladu sa Zakonom. Podsjećam da na Gradskom vijeću, predloženu Odluku o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara, koju je predložio Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020, koja bi definisala i uredila stvari koje se odnose i na osvjetljavanje objekata kako bi izbjegli ovakve situacije, nije usvojena između ostalih i zbog ne glasanja Hrvatske republikanske stranke kojima je očigledno ovo poslužilo za provokacije i političke obračune. Hrvatska republikanska stranka već na posljednje dvije sjednice Gradskog vijeća pokreće inicijative na štetu za FK Velež, te nastavlja sa ovakvim zahtjevima što predstavlja neodgovornu i ostrašćenu politiku spram Veleža.

Izražavam stav da bi svi bili jako sretni i zadovoljni da je u Mostaru okruženje HŠK Zrinjski i ostalih predstavnika i obilježja određenog broja građana, doživjelo istinsku katarzu u proteklom periodu, pružili ruke suosjećanja i mira prema istini i svemu onome što se dogodilo sa Starim mostom u Mostaru i cjelokupnom starom historijskom jezgrom. Da su u tom dijelu postignuti historijski pomaci i koraci ka stvarnom prihvatanju istine i osjećaja za sve ono što je proživio Stari i stanovništvo koje je gravitiralo oko simbola Mostara tada bi bez ikakvih tenzija i emocija bilo moguće čisto u sportskom pogledu projiciranje na Stari most.

Ova Odluka o osvjetljavanju Starog mosta neće biti sprovedena, te molim sve predstavnike građana u Mostaru, da težimo da gradimo i uspostavljamo nove odnose, temeljenje na međusobnom razumijevanju bolnih stvari i postižemo zajedničko povjerenje”, stoji u saopćenju predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića.

Početak proslave zakazan je za večeras s početkom u 20 sati. Pred navijače će izaći kompletna ekipa Zrinjskog, a za atmosferu je zadužen Deja Vu band.

Centralni dio večeri obilježit će izlazak i obraćanje igrača i stručnog štaba Zrinjskog.

U periodu od 18 do 20 sati navijačima će biti omogućeno fotografisanje s trofejima Premijer lige i Kupa BiH koji će se nalaziti ispred fontane.

Podsjetimo, u posljednjem kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine Zrinjski će gostovati kod Tuzla Cityja, nakon čega će na odmor.

Nakon toga slijede pravi izazovi, a to je borba za plasman u grupnu fazu nekog UEFA-inog takmičenja, što su iz Zrinjskog potvrdili da je ambicija.

 


Sportsport.ba

Učitaj još novosti