22. 05. 2023 - 19:41
PLJAČKA STOLJEĆA, OVO IM NIKAD NEĆE OPROSTITI: Kako je Real...
907
Shares
PLJAČKA STOLJEĆA, OVO IM NIKAD NEĆE OPROSTITI: Kako je Real ukrao Tavaresa ispred nosa Barceloni

PLJAČKA STOLJEĆA, OVO IM NIKAD NEĆE OPROSTITI: Kako je Real ukrao Tavaresa ispred nosa Barceloni

22. 05. 2023 - 19:41
0
Shares

Real Madrid je postao novi prvak Evrope, a sjajni Valter Tavares (Walter) proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) Final Foura Eurolige.

Tavares je odigrao dobru partiju u finalu protiv Olimpijakosa (79:78). Imao je 13 poena uz deset skokova. Prethodno je u polufinalu uništio Barcelonu sa 20 poena, 15 skokova i četiri blokade.

Međutim, sve je moglo biti drugačije. Katalonski velikan je prije šest godina želio potpisati košarkaša sa Zelenorskih ostrva, ali je oklijevao, što je iskoristio Real i doveo sjajnog centra u svoje redove, podsjeća Marca.

Ispostavit će se historijska greška Barcelone, jer je Tavares sa Realom osvojio 11 titula u šest godina.

U posljednjih šest godina Tavares je osvojio dvije Eurolige (2018. i 2023.), tri ACB lige (2018., 2019. i 2022.), Kup kralja (2020.) i pet Superkupova (2018., 2019., 2020., 2021. i 2022.).

Madriđani su te 2017. godine bili oslabljeni zbog težih povreda Ognjena Kuzmića i Gustava Ajona (Ayon) i krenuli su po Tavaresa.

I sam bivši trener Reala Pablo Laso priznao je da su "Kraljevi" željeli Tavaresa, ali da je igrač imao predugovor sa Barcelonom. Real ga je želio nakon povrede Kuzmića, ali njegovi agenti su rekli odlučno "ne", jer su željeli da on nastavi u Razvojnoj ligi - tada je igrao za Raptors 905.

Barcelona je željela Tavaresa da zamijeni Antu Tomića, ali su "Kraljevi" bili odlučni da ga dovedu. Onda se povrijedio Ajon, pa je Real krenuo svim silama po potpis sjajnog centra.

Poslali su mu ponudu koja se nije mogla odbiti, a Tavares je potpisao za Real u novembra 2017. godine.

Tavares nije jedini košarkaš kojeg je Real ukrao Barceloni. Nešto slično se dogodilo i sa Ajonom koji je imao predugovor s Kataloncima, ranije i sa Džejsijem Kerolom (Jaycee Carroll), te Rudijem Fernandezom (Rudy) i Entonijem Rendolfom (Anthony Randolph).

Ko zna šta bi bilo da ih je Barcelona ugrabila prije Real Madrida. Vjerovatno bi se promijenila historija španske, a možda i evropske košarke.

Inače, Tavares je karijeru započeo u Gran Kanariji, a onda se otisnuo u NBA ligu. Igrao je za Atlantu, potom za razvojne timove, a onda je otišao u Klivlend. 

Pokušao se kroz razvojnu ligu izboriti za mjesto u NBA, ali je onda uslijedio dolazak u Real.

Učitaj još novosti