20. 05. 2023 - 09:07
ŠTA ČEKA RAFAELA NADALA: Slavnog Španca iz potpunog KANALA...
907
Shares
ŠTA ČEKA RAFAELA NADALA: Slavnog Španca iz potpunog KANALA vadi samo samo jedna FORMULA!

U VELIKIM PROBLEMIMA

ŠTA ČEKA RAFAELA NADALA: Slavnog Španca iz potpunog KANALA vadi samo samo jedna FORMULA!

20. 05. 2023 - 09:07
0
Shares

Rafael Nadal španski teniser zvanično je potvrdio da neće igrati na ovogodišnjem Rolan Garosu.

Osvajač 22 grend slem titule uz to rekao je da mu sledi višemjesečna pauza, da neće igrati ove sezone kao i da će mu 2024. godina biti posljednja u profesionalnoj karijeri.

Međutim čak i ako period oporavka prođe kako treba i Nadal bude u stanju da ponovo zaigra tenis, Španca čekaju novi problemi.

Nadal će doživjeti potpuno novu situaciju, sa kojom se do sada nije susretao u karijeri.

Španskom teniseru za početak slijedi veliki pad na ATP kisti, gdje trenutno zauzima 14. mjesto sa 2.535 bodova, što će biti 2.445 kada se Rim završi. Izostankom sa Rolan Garosa, Španac će izgubiti 2.000 bodova, kao prošlogodišnji šampion, a preostalih 445 omogući će mu da bude oko 136. mjesta na svjetskoj rang listi.

nadal1

FOTO: AP PHOTO/ASANKA BRENDON

Nadal će i tada nastaviti da gubi bodove, na raznim turnirima: 10 u Sinsinatiju, 180 na US Openu, 10 u Parizu i 200 na završnom ATP turniru.

Ako se ne vrati do kraja 2023. godine, Nadal bi imao samo 45 bodova na ATP rang listi, što bi značilo da će da ispadne iz TOP 600.

Međutim, postoje dvije formule koje će mu mogućiti da igra na bilo kom turniru koji poželi, bez obzira na poziciju.

Uprkos veoma niskom rangu, za koji teoretski ne bi imao pravo ni da bude na ATP turnirima, Nadal će moći da se takmiči gdje god poželi.

Prvi način za prisustvo na bilo kom turniru biće klasične pozivnice, odnosno vajld karte, koje svaki turnir nudi teniserima za koje smatraju da ih zaslužuju.

"Ako mi zatrebaju pozivnice, pretpostavljam da neće biti problema, mislim da sam to zaslužio“, priznao je Nadal u četvrtak, a potom pomenuo drugu formulu

"Ako mogu da igram sa zaštićenim rejkingom, kako ne bih oduzimao pozive drugima, to bolje“, prokomentarisao je Nadal, pominjući ovu opciju, koju ATP nudi igračima koji su proveli dugo vrijeme u povredama.

Po toj opciji, svaki teniser koji je bio odsutan sa terena najmanje šest mjeseci zbog fizičkih problema može da zatraži zaštitu rejkinga od izvršnog direktora ATP-a po povratku na takmičenje.

Nakon toga, najviše svjetsko tenisko tijelo zaduženo je za prosjek rangiranja koji je taj igrač imao u prva tri mjeseca od kada je povrijeđen, što bi u slučaju Nadala to bi bila 9. pozicija na svijetu, pa bi učestvovao na bilo kom turniru - bez problema.

Kurir sport

Učitaj još novosti