18. 05. 2023 - 18:59
IZAZVAO BROJNE KONTROVERZE! Đoković rekao da na Kosovu želi...
907
Shares
IZAZVAO BROJNE KONTROVERZE! Đoković rekao da na Kosovu želi krstiti djecu, kosovski ministar ga ‘ismijao‘ odgovorom

DOSKORAŠNJI PRVI REKET SVIJETA

IZAZVAO BROJNE KONTROVERZE! Đoković rekao da na Kosovu želi krstiti djecu, kosovski ministar ga ‘ismijao‘ odgovorom

Sport1.ba
18. 05. 2023 - 18:59
0
Shares

Nedavni intervju srbijanskog tenisera Novaka Đokovića za italijanske medije izazvao je dosta kontroverzi.

Đoković je u intervjuu istakao želju da krsti svoju djecu na Kosovu, čime je potaknuo brojne rasprave, s obzirom na osjetljivu političku situaciju koja okružuje Kosovo i odnose ove države sa Srbijom. 

- Želim se vratiti na Кosovo sa suprugom i tamo krstiti djecu. Stefanu je osam godina, Tari pet. Znam da je to pitanje delikatno, da je sukob i dalje prisutan, iako više nije oružan, ali ima dosta tenzija. Ne želim ulaziti u politiku, ali za svakog Srbina Кosovo je u srcu, ono je centar naše kulture, našeg identiteta, naše tradicije i naše vjere, rekao je Đoković.

Nakon toga uslijedila je reakcija ministra kulture, mladih i sporta Kosova, Hajrulle Cekua, koji je odgovorom na Twitteru ismijao srbijanskog tenisera.

U svom tweetu Ceku je napisao: "No-Vax No Entry", aludirajući na činjenicu da Đoković nije vakcinisan protiv koronavirusa i da kao takav ne može ući u ovu državu, piše sport1.ba. 

Reakcija ministra Cekua odražava sveprisutnu kontroverzu koja se pojavljuje kada se politika i sport isprepliću. Dok se Đoković, kao javna osoba, izjašnjava o svojim osobnim željama i zanemaruje osjetljivost političke situacije i odnose dvije države, političke figure jednako brzo reaguju i koriste priliku da izraze svoje stavove putem društvenih mreža.

Učitaj još novosti