17. 05. 2023 - 11:39
Imola zatvorena zbog kiše i poplave uoči trkačkog vikenda...
907
Shares
Imola zatvorena zbog kiše i poplave uoči trkačkog vikenda Formule 1

Imola zatvorena zbog kiše i poplave uoči trkačkog vikenda Formule 1

17. 05. 2023 - 11:39
0
Shares

Današnji dan je trebao biti važan za pripreme timova uoči utrke Formule 1 na stazi Imola u Italiji ovog vikenda, no umjesto toga je staza zatvorena zbog teških vremenskih uvjeta.

Brojni izvori su otkrili da su vlasti od njih zatražile da ne idu na Imolu dok se ne procijeni trenutna situacija. Obilna kiša je uzrokovala poplave u regiji Emilia Romagna gdje se nalazi legendarna staza, a očekuje se da će se loše vrijeme zadržati barem do večeras.

Iako su se nivoi rijeka u blizini Imole počeli smanjivati nakon što su dostigli "crvene granice" u utorak navečer, problema još uvijek ima. Neki dijelovi staze su i dalje pod vodom, uključujući lokaciju za TV ekipe. Boks i paddock su izbjegli najgore, bar zasad, ali fotografije objavljene na društvenim mrežama su otkrile da je pomoćni paddok poplavljen.

Također, pričalo se da je tim Alpine morao napustiti svoj hotel u Imoli zbog poplava, no to je demantovano. Ipak, otkriveno je da je hotel morao biti pomjeren zbog lošeg vremena.
Zvaničnici Formule 1 i regionalni zvaničnici pokušavaju zajedno pronaći najbolje rješenje za tešku situaciju. Ako se vremenske prilike poprave do četvrtka, velike su šanse da će trkački vikend proteći bez većih problema. Međutim, najveći problem je infrastruktura oko staze, jer su mnoge ceste zatvorene zbog lokalnih poplava.

Postoji nekoliko mogućih scenarija, od zadržavanja planiranog rasporeda i organizacije do promjena programa i smanjenja broja publike.

F1 timovi su već izgubili pola dana kada im je rečeno da moraju napustiti stazu.

Nove informacije se očekuju tokom dana.

Učitaj još novosti