16. 05. 2023 - 13:25
Jokića pitali što je naučio iz okršaja s Lakersima iz 2020.:...
907
Shares
Jokića pitali što je naučio iz okršaja s Lakersima iz 2020.:

NBA

Jokića pitali što je naučio iz okršaja s Lakersima iz 2020.: "Ništa, ne sjećam se"

16. 05. 2023 - 13:25
0
Shares

Nikola Jokić večeras će povesti Denver Nuggetse u borbu za njihovo prvo finale NBA lige otkako su joj se priključili 1976. godine. Od tada su triput igrali u finalu Zapada (1985., 2009., 2020.) i sva tri puta ispali od LA Lakersa, koji su sva tri puta pobijedili i u finalu te osvojili naslov prvaka. I četvrti put na putu im stoje Lakersi.

Prije tri godine sastali su se u pandemijskom bubbleu u Disney Worldu, nakon što su Nuggetsi postali prva momčad u povijesti koja je u dvije uzastopne serije preokrenula zaostatak 3:1 (protiv Utah Jazza i LA Clippersa), ali protiv Lakersa nije uspjela i završilo je 4:1. 

Jokića su uoči početka ove serije pitali što je naučio iz okršaja protiv Lakersa iz 2020., na što je on u svom stilu odgovorio: "Iskreno, ništa, ne sjećam se."

Amnezija ili ne, ionako su se u tri godine Lakersi toliko promijenili da bilo kakve usporedbe tih dviju momčadi nemaju smisla. U odnosu na svoju posljednju šampionsku momčad, Lakersi danas u sastavu imaju samo dva najbolja igrača LeBrona Jamesa i Anthonyja Davisa, dok su svi ostali novi, uključujući i trenera Darvina Hama, koji je prošlog ljeta zamijenio Franka Vogela.

Štoviše, Jokić nije mogao puno naučiti ni iz ovosezonskih četiriju susreta s Lakersima jer su sve utakmice odigrali do sredine siječnja, odnosno prije nego što je Rob Pelinka nizom trejdova u veljači rekonstruirao momčad i od najveće sprdnje NBA lige pretvorio je u ozbiljnog izazivača za naslov.

Među njima je ključan bio onaj s Utah Jazzom, u kojem su Russella Westbrooka i izbor prve runde drafta 2027. pretvorili u D'Angela Russella, Malika Beasleyja i Jarreda Vanderbilta, koji s Ruijem Hachimurom iz Washingtona čine četvoricu od devet igrača iz osnovne rotacije.

"Ovo će za nas biti nova momčad, sve je novo, sve je drukčije, od februara igraju stvarno dobro, izvrsno u play-offu. Vidjet ćemo", rekao je Jokić pa upozorio da su Lakersi u prethodne dvije serije protiv Memphisa i Golden Statea krenuli pobjedom u gostima.

Nuggetsi imaju puno veći kontinuitet jer im je jezgra na okupu već godinama. Jokić, Jamal Murray, Michael Porter Jr. i trener Michael Malone bili su zajedno još u bubbleu. "Bili smo već tamo, imamo nešto drukčiji mentalni sklop, iskusniji smo, dulje igramo zajedno", rekao je Jokić.

S vremenom su priključili ključne rotacijske igrače Aarona Gordona i Kentaviousa Caldwell-Popea, koji je te 2020. osvojio naslov s Lakersima. "Ima prsten, odličan je veteran, zna što treba raditi, defenzivno je vrlo dobar, agresivan, uvijek pokušava izbaciti protivnika iz zone komfora. Sjajan igrač, igrač za titule", nahvalio ga je dvostruki MVP.

Za kraj su Jokiću istaknuli kako Lakersi, u odnosu na okršaje prije tri godine, više nisu tako jako i široki na centarskim pozicijama i pitali ga mijenja li mu to što u pristupu.

"Mislim da ne, samo pokušavam igrati, nikad se ne fokusirati na jednu stvar, nego igrati i vidjeti što će mi igra donijeti. Nemam nikakvu strategiju", odgovorio je Jokić, što je potpuno u skladu s cijelom njegovom karijerom, u kojoj uvijek igra svoju igru i samo je prilagođava u hodu, ovisno o tome kako mu protivnici odgovore.

Prva utakmica igra se večeras u 2:30 iza ponoći. Sve utakmice finala obiju konferencija igrat će se u tom terminu i izmjenjivati svakog dana. Denver je domaćin u prve dvije utakmice te potencijalnoj petoj i sedmoj, a u finale će momčad koja prva dođe do četiri pobjede. U finalu Istoka, također kao u bubbleu 2020., sastaju se Boston Celticsi i Miami Heat.

Učitaj još novosti