16. 05. 2023 - 11:55
NAJVEĆI SKANDAL U POVIJESTI ŠPANSKOG NOGOMETA! As: Barca je...
907
Shares
NAJVEĆI SKANDAL U POVIJESTI ŠPANSKOG NOGOMETA! As: Barca je prvak, ali šta sad?

DA LI KATALONCIMA PRIJETI DEBAKL?

NAJVEĆI SKANDAL U POVIJESTI ŠPANSKOG NOGOMETA! As: Barca je prvak, ali šta sad? "Izvjesno je da će biti izbačena iz Lige prvaka!"

16. 05. 2023 - 11:55
0
Shares

Pobjedom u gradskom derbiju protiv Espanyola Barcelona je 27. put postala prvak Španije. Momčad Xavija Hernandeza se ove sezone prošetala La Ligom i nekoliko kola prija kraja osigurala titulu ostavivši daleko iza sebe Real i Atletico.

Međutim, njeno sudjelovanje u Ligi prvaka i dalje je upitno jer još uvijek traje istraga oko slučaja Negreira i podmićivanja sudaca. Barcelonu optužuju da je firmi nekadašnjeg člana sudijske komisije Enriqueza Negreire platila 7.3 miliona eura od 2001. do 2018. godine.

Još krajem aprila objavljeno je da će UEFA Barceloni dodijeliti licencu za nadolazeću Ligu prvaka i tako omogućiti Xavijevom timu da sudjeluje u elitnom natjecanju unatoč istrazi koju trenutno provodi UEFA-ino etičko i disciplinsko tijelo. Tada je Santi Nolla za Mundo Deportivo rekao da će konačna odluka biti objavljena 15. maja.

Ono što do sada znamo je da je UEFA objavila da ne posjeduje "bilo kakve informacije koje podupiru zabranu takmičenja Barceloni" jer nije dokazano da postoji "jasna nekompatibilnost" između pozicija koje je Jose María Enriquez Negreira obnašao kao potpredsjednik tehničkog odbora sudijske komisije i kao vlasnik tvrtke koja je primala sporne uplate. Do istog zaključka je došao i španski nogometni savez.

Nolla je u svom članku naveo da je "za nastavak kaznenog procesa potrebno dokazati da su suci bili plaćeni ili da je postojala namjera da se to učini. Sama mogućnost za to nije dovoljna." Istraga i dalje traje, piše As, a UEFA još uvijek ima pravne okvire za izbacivanje Barcelone iz Europe, čak i ako joj prethodno da licencu, ako naknadno utvrdi da su pravila prekršena. 

Pojave li se novi dokazi da je Barcelona zaista napravila prekršaj i bude li izbačena iz Lige prvaka iduće sezone, procjenjuje se da bi katalonski klub to koštalo barem 100 miliona računajući nagradni fond i matchday zaradu.

José Miguel López Catalán, potpredsjednik Real Betisa, tvrdi da je vrlo izgledno da će Barcelona biti izbačena i drastično kažnjena. 

"Smatramo vrlo izvjesnim da će Barcelona biti suspendirana na godinu dana bez sudjelovanja u Europi. Ljuti smo i zabrinuti. Vrlo je važno da se ovaj slučaj ne zaboravi i da se ne prijeđe preko toga. UEFA ima mehanizme i prilično sam nestrpljiv jer se radi o najvećem skandalu u povijesti španskog nogometa'', rekao je Lopez Catalan.

Lopez Catalan vjeruje da će UEFA svoju odluku objaviti u junu, kada bude poznato više informacija, te smatra da će Barcelona vjerovatno biti sankcionirana. U istom intervjuu potpredsjednik Betisa rekao je da je zabrinut zbog trenutnog stanja vezano za suđenje i VAR sustav u LaLigi, a smatra da su nužne promjene kako bi se poboljšali transparentnost i žalbeni proces.

Učitaj još novosti