16. 05. 2023 - 11:05
Miralem Halilović o pretkvalifikacijama: Ne postoji rival...
907
Shares
Miralem Halilović o pretkvalifikacijama: Ne postoji rival kojeg ne možemo pobijediti

KAPITEN ZMAJEVA OPTIMISTA

Miralem Halilović o pretkvalifikacijama: Ne postoji rival kojeg ne možemo pobijediti

16. 05. 2023 - 11:05
0
Shares

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put u historiji imat će šansu da izbori plasman za Olimpijske igre i to već u ciklusu Pariz 2024.

Šok koji je prvobitno zavladao nakon što je Košarkaški savez BiH otklonio učešće u olimpijskim pretkvalifikacijama je, srećom, kratko trajao. Zdrav razum je nadvladao i Zmajevi su prijavljeni za nastup.

To je naročito obradovalo kapitena reprezentacije BiH Miralema Halilovića…

“Drago mi je da je Savez prihvatio učešće u pretkvalifikacijama. Stvarno sam cijelo vrijeme očekivao da ćemo nastupiti u ovom takmičenju. Znao sam za tu opciju odranije. Računao sam odavno u glavi da ćemo igrati. Zato sam se pomalo razočarao kad sam čuo da od nastupa nema ništa. Srećom, to je ispravljeno”, kaže Halilović za Raport.

Odličnog krilnog centra obradovao je i ishod žrijeba pretkvalifikacijskog turnira u Poljskoj. Naime, Zmajevi su svrstani u grupu B sa reprezentacijama Poljske, Mađarske i Portugala. Prve dvije ekipe iz grupe plasirat će se u polufinale, gdje će igrati sa najbolja dva tima iz grupe A (Češka, Izrael, Estonija, Sjeverna Makedonija). U završne kvalifikacije za Olimpijske igre ide pobjednik turnira.

Pretkvalifikacije su na rasporedu od 12. do 20. augusta ove godine. Finalni olimpijski turniri na rasporedu su u ljeto 2024., neposredno uoči Igara u francuskoj prijestonici koje počinju 26. jula iduće godine.

“Žrijeb je po nas super ispao. To ne znači da bilo kojeg protivnika potcjenjujemo, ali ne postoji rival kojeg, ako budemo u punom sastavu, ne možemo pobijediti. Zaista ne vidim razlog zbog kojeg se ne bismo nadali osvajanju prvog mjesta”, kaže Miralem.

Odlični Tuzlak (31) ne vidi niti razlog zbog kojeg ne bismo nastupili u istom sastavu koji je postigao dvije pobjede na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

“Ako bude tako, sa svim rivalima se možemo potući i osvojiti prvo mjesto”, smatra Halilović.

 

Kaže da sam nastup, čak i u pretkvalifikacijama, donosi pozitivne stvari i van terena za našu košarku.

“Sve što je u vezi Olimpijskih igara ima posebnu težinu. Tako je i s ovim takmičenjem. Ovakve turnire prate vrhunska organizacija i velika medijska pažnja, pogotovo kad bismo se još probili u završnicu kvalifikacija. Sjećam se euforije kad se Hrvatska s jednog takvog turnira plasirala na Olimpijske igre. Cijela država je disala s košarkašima. Neću reći da je to takmičenje u rangu evropskog ili svjetskog prvenstva, ali definitivno je blizu. Nadam se i vjerujem da ćemo svi biti tu”, ističe igrač francuskog Nanterrea.

Bude li zadržao ovosezonsku formu iz kluba, jasno je da ćemo u Miralemu imati snažan adut u reprezentaciji. Povrede su, istina, limitirale broj njegovih nastupa na klupskom planu, ali ne i učinak u mečevima u kojima je igrao. U 23 nastupa u prvenstvu Francuske, jednom od jačih u Evropi, Halilović je bilježio odličan prosjek od 14 poena, 7,3 skoka i 3,3 asistencije.

Učitaj još novosti