10. 05. 2023 - 13:12
Transrodna atletičarka kojoj se srušio san o učešću na...
907
Shares
Transrodna atletičarka kojoj se srušio san o učešću na Olimpijskim igrama!

Transrodna atletičarka kojoj se srušio san o učešću na Olimpijskim igrama!

10. 05. 2023 - 13:12
0
Shares

Francuska atletičarka Halba Diouf smatra da je marginalizirana i proganjana nakon što joj se srušio san o učešću na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine kada je Svjetska atletska federacija (WA) zabranila transrodnim ženama da učestvuju u elitnim ženskim takmičenjima, piše Reuters.

Diouf je naporno trenirala kako bi poboljšala svoje vrijeme na 200 metara u nadi da će trčati na domaćem terenu na Olimpijskim igrama 2024. godine, Ali njene ambicije su srušene u martu kada je upravljačko tijelo WA zabranilo transrodnim ženama koje su prošle kroz muški pubertet da se takmiče u ženskim događajima, navodeći “potrebu da zaštiti žensku kategoriju”.

“Ne mogu da razumijem ovu odluku jer je transrodnim ženama uvijek bilo dozvoljeno da se takmiče ako je njihov nivo testosterona bio ispod određenog praga”, rekla je ona u intervjuu za Reuters.

“Jedina garancija koju transrodne žene imaju je njihovo pravo da žive kako žele i to nam se odbija, proganjaju nas… Osjećam se marginalizovano jer me isključuju iz takmičenja”, dodala je.

Rođena u Senegalu, Diouf je stigla u Francusku sa četiri godine. Kao odrasla osoba preselila se u Aix-en-Provence gdje je započela hormonsku terapiju za promjenu spola, a njenu rodnu promjenu priznale su francuske vlasti 2021. godine.

Kako navodi Reuters, stroge mjere koje je WA nametnula oko jednog od najspornijih pitanja i pitanja koja izazivaju podjele u sportu, a to je kako izbalansirati inkluzivnost uz osiguranje da nema nepravedne prednosti.

Aktivisti za prava LGBTQI osoba kažu da isključivanje transrodnih osoba predstavlja diskriminaciju.

Međutim, predsjednik WA Sebastian Coe ima drugačije mišljenje.

“Odluke su uvijek teške kada uključuju suprotstavljene potrebe i prava između različitih grupa, ali mi i dalje smatramo da moramo zadržati pravednost za sportašice iznad svih drugih razmatranja”, rekao je on.

Eendokrinolog Alain Berliner je rekao da je Diouf “sa fiziološke, hormonalne i pravne tačke gledišta žena”.

“Njezini nivoi testosterona trenutno su ispod onih koji se nalaze u prosjeku kod žena koje su rođene kao žene…“, rekao je on, pokazujući novinarima rezultate njenih uzoraka krvi od 2. maja.

Diouf, muslimanka koja voli kupovinu i nosi mini-suknje kao i duge haljine, rekla je da nije sačuvala nijednu svoju sliku iz vremena kada je bila dječak.

“To nisam bila ja”, rekla je ona, prenosi N1 Sport.

Učitaj još novosti