11. 04. 2023 - 19:15
Nagli zaokret u Barceloni: Već je spakovao kofere, ali Xavi je...
907
Shares
Nagli zaokret u Barceloni: Već je spakovao kofere, ali Xavi je rekao da želi da ostane!

Nagli zaokret u Barceloni: Već je spakovao kofere, ali Xavi je rekao da želi da ostane!

11. 04. 2023 - 19:15
0
Shares

Bio je na izlaznim vratima Barcelone i vjerovali se da igra svoju posljednju sezonu u katalonskom divu, ali sada je izvjesno da će biti član tima i u sezoni 2023/24.

Barcelona je na korak od osvajanja titule, ima velikih 12 bodova prednosti nad Real Madridom i utakmicu manje pošto večeras dočekuje Gironu. U slučaju pobjede, Xavijev tim ide na +15 i vjerovatno završava sve dileme oko prvaka Španije.

Jedan od važnih kotača u igri Barcelone tokom ove sezone bio je iskusni vezista Sergio Busquets, za kojeg se uveliko piše da na ljeto odlazi u Sjedinjene Države i da neće potpisati novi ugovor sa klubom.

Busquets se smatrao još jednim članom stare garde koji mora da ide, no Xavi Hernandez je na press konferenciji pred ogled s Gironom kazao da ga želi zadržati i time promijenio cijelu priču oko bivšeg španskog reprezentativca. No, naravno, Sergio sam na kraju donosi odluku.

"Želim da ostane, ali ga razumijem. Ako sve bude u redu, postat će prvak Španije i kao šampion može da ode. Teška odluka pred njim, odlazio sam nakon osvojene trostruke krune iz kluba. Inzistirat ću da ostane s nama”, rekao je Xavi.

Xavi Hernandez također je otkrio utjecaj Sergia Busquetsa na Barceloninu svlačionicu. To objašnjava i trenerove namjere da zadrži 34-godišnjaka.

“Busquets je imao sjajnu sezonu. On je primjer kao pravi kapiten momčadi. Mladima pomaže i ogledalo im je. Pruža nam puno toga i zato mislim da je važno da ostane s nama. Rekao sam mu da je ključan za Barcelonu na terenu i izvan njega. Moramo vidjeti kako ćemo završiti ovu sezonu".

Vrijedi napomenuti da je Barcelona Sergiu Busquetsu ponudila novi ugovor sa znatno nižom platom i ugovorom na samo jednu sezonu. Odluči li Španac, otići, Barcelona će morati dovesti novog veznjaka.

Trenutno Busquets zarađuje oko 30 miliona eura po sezoni i Barcelona mora smanjiti troškove - ovog ljeta moraju smanjiti proračun za plate za čak 200 eura kako bi potpisali nove igrače i upravo to je jedan od glavnih razloga što bi na kraju klub mogao da ostane bez Busquetsa.

Radi se o Barcinom dugogodišnjem igraču i praktično legendi kluba. Tu je od ljeta 2008. godine i odigrao je preko 700 utakmica, postigao 18 golova i upisao 44 asistencije. Osvojio je brojne trofeje, ali pamtit će tri naslova Lige prvak i osam titula La Lige, vjerovatno i devetu će osvojiti vrlo bzro.

Učitaj još novosti