28. 03. 2023 - 16:56
Potez o kojem će se zauvijek pričati: "Majke drže muslimanske...
907
Shares
Potez o kojem će se zauvijek pričati:

Potez o kojem će se zauvijek pričati: "Majke drže muslimanske porodice na okupu"

28. 03. 2023 - 16:56
0
Shares

Fudbalska reprezentacija Maroka napravila je veliko iznenađenje na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Predvođeni s klupe Walidom Regraguijem Marokanci su osvojili četvrto mjesto, a svijet je oduševljeno gledao kako veliki uspjeh slave s porodicama. Selektor Regragui objasnio je zašto su roditelji imali stalni pristup igračima i tvrdi da je upravo ta odluka utjecala na igrače za razliku od ranijih godina.

Maroko je oduševio fudbalski svijet tokom Svjetskog prvenstva u Kataru. Ova afrička selekcije osvojila je četvrto mjesto, a tokom Mundijala navijače širom svijeta oduševile su fotografije fudbalera ove selekcije s majkama i roditeljima.

Selektor Maroka Walid Regragui objasnio je zašto je majkama dopustio da konstantno budu uz sinove tokom boravka u trening-kampu reprezentacije. Učio je iz ranijih grešaka.

"Prosvijetlile su nas. Igrači obično dosta vremena provode s djevojkama koje ih ometaju, zatim na društvenim mrežama hvaleći se nakitom, satovima, naočarama. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine bilo je dosta problema jer su igrači dovodili djevojke, agente i prijatelje u trening kamp", rekao je Regragui i nastavlja:

"Promijenio sam pravila, pa su u trening-kamp mogle doći samo supruge, djeca i bliža porodica (braća, sestre, majke i očevi). Dao sam im mogućnost da biraju i većina ih je dovela majke", govori selektor Maroka.

Majke su uvele red u selekciji Maroka. Regragui je presretan što su igrači sada poprilično mirni.

"Majke su donijele red. Za mene su majke najbitnije jer se porodica gradi oko njih. Za muslimane je porodica na okupu najvažnija stvar. Samo su majke sposobne na ovakav način ujediniti djecu. Danas imamo WahatsApp grupu gdje one sve organizuju."

Dok je on selektor bliži članovi porodice će uvijek imati pristup igračima. Ne želi ih zaključavati na mjesec dana i da samo gledaju u iste ljude svaki dan, te da samo pričaju o fudbalu.

"Loša je stvar kada si u karantenu mjesec dana i nikog ne viđaš. Svakodnevni razgovori sa saigračima o fudbalu i konstantno slušanje trenera nije baš pozitivna stvar kao što se misli. Ovako imaju priliku da se druže s porodicom".

"Zašto su se ovi momci odlučili igrati za Maroko? Pa, zbog roditelja i predaka. Ovdje osjećaju da pripadaju jednom narodu i državi i da toga nigdje drugo nema", poručio je selektor Regragui.

Regragui je izvukao ono najbolje iz selekcije Maroka. Dosta je igrača koji su izrazili želju da nastupaju za ovu selekciju u budućnosti i nacionalni tim je sve jači i jači.

Mladi stručnjak radi odličan posao. Napravio je već sad velike stvari i nije nikakvo čudo što ga kompletna nacija podržava.


Sportsport.ba

Učitaj još novosti