28. 03. 2023 - 15:49
Pakleni plan investitora iz Katara: United na vrhu najveće...
907
Shares
Pakleni plan investitora iz Katara: United na vrhu najveće mreže klubova na svijetu

Pakleni plan investitora iz Katara: United na vrhu najveće mreže klubova na svijetu

28. 03. 2023 - 15:49
0
Shares

Manchester United bi mogao postati dio najveće multiklupske mreže na svijetu ukoliko ga kupe katarski investitori, javljaju britanski mediji.

Vlasnici Crvenih vragova Glazeri razmatraju nekoliko ponuda nakon što su donijeli odluku da prodaju engleskog giganta. Jedna od najistaknutijih ponuda došla je od grupe koju predvodi šeik Jassim bin Hamad al-Thani, inače predsjednik katarske Islamske banke i sin bivšeg premijera ove zaljevske države.

Qatar Sports Investments već posjeduje francuskog prvaka Paris Saint-Germain. Također imaju de facto kontrolni udio u portugalskom klubu Sporting Braga. Predsjednik QSI-ja i predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi razmišljaju i o preuzimanju kontrole nad Malagom, koja je u opasnosti da padne u treći rang španskog nogometa, piše Daily Record.

Klub je od 2010. godine u vlasništvu člana podružnice katarske vladajuće porodice Abdullaha Al-Thanija, ali se ovaj predmet nalazi na sudu. Međutim, QSI planira dovesti klub u svoju sportsku investicijsku infrastrukturu u pokušaju da ga vrati u La Ligu.

Ovo je dio plana za stvaranja najveće mreže svih klubova s Bragom koja bi djelovala kao razvojna jedinica za Manchester United i PSG. Ova mreža bi bila rival City Football grupi koju čine Manchester City zajedno s New York Cityjem, Melbourne Cityjem i Mumbai Cityjem.

Braga se trenutno nalazi na trećem mjestu portugalskog prvenstva, što znači da su blizu da iduće sezone dođu do kvalifikacija za Ligu prvaka te eventualno kasnije u grupnoj fazi budu žrijebani protiv Uniteda ili PSG-a. Postojeća pravila UEFA-e nalažu da se dva kluba u vlasništvu istih ljudi ne mogu međusobno takmičiti u evropskim takmičenjima.

Međutim, predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin nedavno je nagovijestio skoru promjenu tog pravilnika.

"Pitanje vlasništa nad više klubova je zanimljivo pitanje, mislim da bismo trebali razmisliti o tome za budućnost i vidjeti šta učiniti. Sve je više interesa za vlasništvo nad više klubova i ne bismo trebali samo reći ne za ulaganja. Ali moramo vidjeti kakva ćemo pravila postaviti u tom slučaju jer pravila moraju biti stroga. Moramo promisliti sadašnja pravila. Mislim da to mora biti brzo jer... sve se mora dogoditi brzo u nogometu", rekao je Čeferin za The Overlap.


Klix.ba

Učitaj još novosti