28. 03. 2023 - 13:45
SVI SE PITAJU HOĆE LI MUSA I NURKIĆ MOĆI IGRATI: Poznato kada...
907
Shares
SVI SE PITAJU HOĆE LI MUSA I NURKIĆ MOĆI IGRATI: Poznato kada Zmajevi kreću u bitku za Olimpijadu!

SVI SE PITAJU HOĆE LI MUSA I NURKIĆ MOĆI IGRATI: Poznato kada Zmajevi kreću u bitku za Olimpijadu!

28. 03. 2023 - 13:45
0
Shares

Dolazak do FIBA Svjetskog kupa u košarci 2023. nije uništio nade mnogih igrača koji još uvijek sanjaju o natjecanju na Olimpijskim igrama 2024. u Francuskoj.

Put do Pariza još uvijek je otvoren za 40 zemalja zahvaljujući FIBA-inim predkvalificiranim olimpijskim turnirima koji se uvode ove godine.

FIBA-ine predkvalifikacije za Olimpijske igre bit će sastavljene od 28 zemalja koje su sudjelovale u drugom krugu kvalifikacija za FIBA-ino Svjetsko prvenstvo u košarci 2023., a nisu se kvalificirale za Svjetsko prvenstvo s 32 momčadi koje će se ovog ljeta održati na Filipinima, Japanu, i Indonezija.

Velika Britanija se nije prijavila za događaj. Zamjenjuje ih Hrvatska, najbolje rangirana europska reprezentacija koja nije sudjelovala u drugom kolu kvalifikacija za FIBA Svjetsko prvenstvo u košarci 2023.

Ostalih 12 zemalja koje ulaze u FIBA-ine olimpijske predkvalifikacije bit će među najbolje rangiranim reprezentacijama koje se nisu kvalificirale za drugi krug kvalifikacija za FIBA-ino Svjetsko prvenstvo u košarci 2023.

Prvih 11 momčadi su Mali za Afriku; Čile, Kuba i Djevičanski otoci za Ameriku; Kineski Taipei, Indonezija, Koreja i Sirija za Aziju; i Sjeverna Makedonija, Poljska, Portugal za Europu kao pobjednici u svakoj od svojih skupina predkvalifikacija za FIBA EuroBasket 2025.

Dvanaesta i posljednja reprezentacija bit će najbolje rangirana europska reprezentacija koja se nije kvalificirala za FIBA Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Ta reprezentacija je Rusija koju, prema odluci Središnjeg odbora iz prosinca 2022., slijedi Bugarska, sljedeća sljedeća najbolje rangirana europska momčad. Konačna odluka bit će donesena na Središnjem odboru 28. aprila.

Indonezija je među timovima kvalificiranim za sudjelovanje u događajima.

Podjela po regijama:
Afrika: Kamerun, DR Kongo, Gvineja, Mali, Nigerija, Senegal, Tunis i Uganda
Amerika: Argentina, Bahami, Čile, Kolumbija, Kuba, Panama, Urugvaj i Djevičanski otoci
Azija: Bahrein, Kineski Tajpej, Indija, Indonezija, Kazahstan, Koreja, Saudijska Arabija i Sirija
Europa: Belgija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Island, Izrael, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Poljska, Portugal, Švedska, Turska, Ukrajina i zatim Rusija ili Bugarska*.

Pet FIBA-inih Olimpijskih pretkvalificiranih turnira održat će se od 12. do 20. avgusta 2023., a pet pobjednika će zaraditi mjesta na FIBA-inim Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima koji će se održati 2024. godine.

Učitaj još novosti