27. 03. 2023 - 08:07
Kritikuju ga što ne zna jezik, himnu, što nije "domaći", a na...
907
Shares
Kritikuju ga što ne zna jezik, himnu, što nije

Kritikuju ga što ne zna jezik, himnu, što nije "domaći", a na svojim ramenima nosi reprezentaciju!

27. 03. 2023 - 08:07
0
Shares

Na dvije utakmice postigao je dva gola. Došao je kao anonimus, a sada je glavna uzdanica evropske fudbalske velesile. Bez obzira na sve kod navijača nije primljen na pravi način.

Da igrači rođeni van granica neke zemlje igraju za reprezentaciju porijekla svojih roditelja ili predaka je postala uobičajna praksa te mnoge selekcije pa čak i one najbolje na svijetu posežu za dijasporom.

Italija je 2021. godine postala prvaka Evrope, međutim nedostatak klasičnog napadača vrhusnkog kvaliteta je već godinama najveći problem Azzurra.

Tako je Roberto Mancini za martovski prozor morao pozvati relativno nepoznatog Matera Reteguija, Argentinca koji nastupa za Tigre kao posuđen igrač Boce.

Retegui je za Italiju debitovao protiv Engleske sredinom sedmice i odmah je zabio, a strijelac je bio i na utakmici protiv Malte.

Argentinac sa italijanskim pasošem se suočio sa ozbiljnim kritikama u Italiji prvenstevno što ne razumije jezik i koristi prevoditelja.

Brojni kritičari mu prigovaraju da ne zna jezik, da šuti kada se intonira čuvena Mamelijeva himna, kako nije domaćin i da je nepoznat, međutim na terenu ovaj 23-godišnjak priča drugu priču.

Retegui je prošle godine bio najbolji strijelac prvenstva Argentine, Gaučosi su se dvoumili da li ga pozvati ili ne, međutim Mancini nije imao dilema.

[twitter]https://twitter.com/VAR_Goleador/status/1640077114010484736[/twitter]

"Ne govori italijanski? Pa u Italiji je samo tri dana, kako će ga znati pričati? Njegov djed je znao italijanski. To je besmislena polemika. Kada nauči jezik sve će mu biti jednostavnije", branio je Mancini svog novog ljubimca.

Ako se po jutru poznaje dan Azzurri su dobili odličnog igrača kojem će sigurno odlični nastupi za Italiju ubrzo donijeti i transfer u Evropu.

Pojedini mediji, prije svih Corriere dello Sport već pišu da je na njega oko bacio Inter. Retegui će se nakon meča vratiti u Argentinu, a otac i agent će ostati u Evropi kako bi raspravili o budućnosti sjajnog napadača.

Učitaj još novosti