24. 03. 2023 - 16:04
Džanan Musa je bio najiskreniji mogući na pitanje ko zaslužuje...
907
Shares
Džanan Musa je bio najiskreniji mogući na pitanje ko zaslužuje da bude MVP Eurolige!

Džanan Musa je bio najiskreniji mogući na pitanje ko zaslužuje da bude MVP Eurolige!

24. 03. 2023 - 16:04
0
Shares

Džanan Musa (23) igra svoju debitansku sezonu u Real Madridu i odmah se namentuo kao jedan od ključnih igrača.

U susretu 29. kola Eurolige protiv milanske Olimpie, u utakmici punoj emocija, Musa je ostvario svoj drugi najbolji učinak sezone sa 27 poena. U 30. kolu još jedan italijanski tim odmjerit će snage s Real Madridom, a bh. reprezentaitvac je spreman za još jednu dobru partiju. Meč s Virtus Bolognom igra se večeras od 19 sati u Bologni.

Bivši igrač Rio Breogana, koji je proglašen MVP-jem ACB lige u sezoni 2021/22, kada je započeo karijeru nakon razočaranja u Anadolu Efesu, daleko je glavna ofAnzivna opcija u ekipi Chusa Matea.

“Samo radim ono što momčad treba od mene, što god trener želi da učinim. Ove godine moj je posao zabijati tako da pokušavam biti agresivan prema košu, pronaći svoje suigrače i donositi prave odluke u napadu u svakoj utakmici. Što god trener bude tražio od mene, ja ću to i učiniti” , rekao je Džanan Musa u intervjuu za Eurohoops.net.

Nakon što je proglašen MVP-jem 29. kola nakon svog rekorda u karijeri u PIR-u (38), odveo je Real Madrid na 2. mjesto na ljestvici Eurolige s omjerom 20-9, čime se madridski velikan već plasirao u Top 8 fazu Eurolige.

Iako je vođa Reala, vjeruje da uspjesi dolaze zahvaljujući timskom trudu u svlačionici punoj znanja.

“Svaki igrač u ovoj momčadi je vrlo iskusan, tako da sam privilegiran igrati za Real Madrid. Ne bih rekao da neko nešto posebno radi bolje od drugih. Iskusni veterani poput Rudyja, Chacha i Sergija tjeraju sve ostale da utjelovljuju mentalitet Real Madrida” , dodao je.

Osvrnuo se i na večerašnji ogled, odnsono govorio je o kvalitetama Bologne, protiv koje je odigrao slabu utakmicu prethodno u Madridu.

"Virtus Bologna je općenito sjajna momčad. Imaju sjajne bekovske šutere i vanjske igrače. Nije lako igrati protiv njih, imaju igrače koji mogu donijeti poene u niskom postu. Moramo biti spremni jer oni se još uvijek bore za doigravanje.. Idemo tamo odnijeti pobjedu kući, to nam je glavni cilj u svakoj utakmici”,

Real Madrid će još do kraja regularnog dijela sezone Eurolige igrati protiv Fenerbahčea, Partizana, Bayern Minhena i Maccabi Tel Aviva.

Bit će to zahtjevni susreti za stjecanje prednosti domaćeg terena u doigravanju Eurolige, pokušaj povratka na Final Four nakon poraza 2022. od Anadolu Efesa .

“Idemo utakmicu po utakmicu. Trenutno smo fokusirani na Virtus Bolognu, a onda ćemo razmišljati o preostalim utakmicama. Svaki od tih timova je opasan, svi imaju opremljene rostere za natjecanje u Euroligi”, rekao je Musa.

“Što se tiče Fenerbahčea i Partizana, koji se bore za četvrto mjesto i doigravanje, koji imaju sjajne domaće terene, neće biti lako. Mislim da je najbolje raditi dan za danom”.

Naposljetku, 23-godišnji bh. košarkaš pohvalio je svog saigrača, sjajnog centra Edyja Tavaresa, kojeg je Turkish Airlines EuroLeague još jednom uvrstio među kandidate za najboljeg defanzivcal

“Rekao bih da igramo s najboljim centrom u Evropi Edyjem Tavaresom i jako je dobro imati ga kao zaštitnika koša. Dobro je osloniti se na njega i u napadu. Odbrambeni igrač godine svakako bi trebao biti Edy, koji to najviše i zaslužuje. I ne govorim to zato što mi je saigrač: u posljednjih pet-šest godina u Euroligi on je tamo najbolji” , dodao je bivši igrač Rio Breogana.

Ako je Edy Tavares njegov izbor za najboljeg defanzivca Eurolige 2023., nakon što je svoju nagradu osvojio već 2019. i 2021., Džanan Musa je za MVP-a Eurolige Turkish Airlines izabrao igrača Olympiakosa.

“Kada govorimo o MVP-u, utjecaj koji je Sasha Vezenkov imao je nevjerovatan, tako da je on sigurno favorit za njegovo osvajanje", kazao je Musa, koji je objektivno nahvalio sjajnog bugarskog košarkaša koji brani boje grčkog velikana i jednog od favorita za osvajanje Eurolige.

Učitaj još novosti