23. 03. 2023 - 11:23
LOJALNA JE DUGO Ko je žena što svaki dan posjećuje Ćiru na...
907
Shares
LOJALNA JE DUGO Ko je žena što svaki dan posjećuje Ćiru na Mirogoju?

LOJALNA JE DUGO Ko je žena što svaki dan posjećuje Ćiru na Mirogoju?

23. 03. 2023 - 11:23
0
Shares

Prošlo je 45 dana od smrti velikana Miroslava Blaževića. Za Ćirom se tugovalo od Triglava do Đevđelije, jer je bio najomiljeniji lik na nogometnoj sceni. I ne samo u “jugi”. Ćiru su voljeli u Švicarskoj, Iranu, Kini.., gdje je radio kao trener.

O Blaževiću je snimljeno nekoliko “dokumentaraca” napisane brojne knjige, počasni je građanin rodnog Travnika, dobitnik najvećih trenerskih priznanja…

Ekipa portala Sportske ba posjetila je na Mirogoju Ćirin grob. Nekoliko svijeća i jedna dama pored groba.

Ljubica Matanović, skoro četiri desetljeća, od zagrebačke Univerzijade, Ćirina je tajnica.

– Da, dolazim skoro svaki dan kod Ćire- kazala je tužnim glasom gospođa Ljubica dok gleda u svijeće na grobu.

Ljubica je pored Ćire bila sve dok zauvjek nije zatvorio oči.

– Takav se čovjek nikad neće roditi. Volio je ljude. Sve ljude. Posebno Bosance. Nije to krio. Pa to svi znaju. I njega su svi voljeli…

Otkrila nam je kako se trener svih trenera ponašao u posljednjim danima života.

– Nosio se koliki može s bolešću. I kad mu je bilo teško, kada se patio zbog bolova, Ćiro je bio vedra duha. Pričao nam je viceve, nasmijavao nas. Kao da je želio da sakrije nesnosne bolove- priča Ljubica.

Nakon što se pomolila za “šefa”, suznih očiju skrušeno se okrenula i pokazala rukom.

” Evo, tu iznad Ćire pokopani su Dražen Petrović, Stjepan Lamza, Slaven Zambata, Josip Kuže…Hvala vam što ste posjetili našeg Ćiru- pozdravila se Ljubica i skoro nečujnim korakom napustila Mirogoj.

Uoči starta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo prisjetili smo se brojnih anegdota s Ćirom iz vremena kada je bio izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Oktobar je 2008.godine. Čiru su u hotelu “Hercegovina” na Ilidži došli posjetiti stari znanci, nekada čuveni nogometaši Sarajeva Ibro Biogradlić i Fuad Muzurović. Sjedili su za okruglim stolom. Kada je Ćiro vidio Edina Džeku, tada dvadesetdvogodišnjeg napadača BiH, pozvao ga je, a on trokorakom došao, učtivo se pozdravio s Muzurovićem i Biogradlićem i sjeo na slobodnu stolicu Ćirinog stola.

“Ko ti je rekao da sjedneš. Diži se! Stani mirno!- zapovijedio je sav zajapuren Ćiro. Što je, osim Džeku, u nepovoljan položaj dovelo i Ćirine goste.

Dok je Džeko stajao ukočen u stavu mirno, sad već neki “drugi” Ćiro sve je iznenadio.

“Dragi moji prijatelji… Dobro ga pogledajte i upamtite što vam Ćiro vaš kaže. Edin će biti najbolji napadač Evrope! Bolji i od Ibrahimovića. Za Džeku će se otimati najbolji klubovi”- historijska je proročanska rečenica trenera svih trenera. Edin se nasmijao, zahvalio selektoru i zamolio da “odstupi”.

Tada je Džeko igrao za Wolfsburg, u koji je stigao iz čeških Teplica. Već narednu godinu (2009.) Džeko je bio šampion Njemačke i najbolji bundesligaški strijelac. Petnaest godina je prošlo, a Džeko je bio šampion i s Manchester Cityem, osvajao trofeje s Interom, bio najbolji italijanski strijelac, predvodio napad BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu…

R.S.


Sportske.ba

Učitaj još novosti