21. 03. 2023 - 13:08
Martina Navratilova pobijedila rak: "Mislila sam da neću...
907
Shares
Martina Navratilova pobijedila rak:

LEGENDARNA TENISERKA

Martina Navratilova pobijedila rak: "Mislila sam da neću dočekati Božić"

21. 03. 2023 - 13:08
0
Shares

Legendarna teniserka Martina Navratilova otkrila je kako je pobijedila karcinom grla i dojke. Jedna od najvećih teniserki svijeta i nekadašnji broj jedan, Navratilova, u januaru je objavila svoju dijagnozu.

U intervjuu koji je dala Pirsu Morganu (Piers) otkrila je kako je pred njom još jedno preventivno liječenje zračenjem, ali da su joj rekli kako je rak nestao, prenose britanski mediji.

Ova 66-ogodišnja slavna teniserka osvojila je 59 Gren Slem naslova u singlu i parovima, a u intervjuu je otkrila da ju je dijagnoza natjerala da pomisli na najgore.

- Na pamet mi je pao čitav popis stvari koje sam željela napraviti, a dosad nisam – kazala je Navratilova.

Navratilova je podsjetila da se 2010. već liječila od raka dojke u ranom stadiju. Doktorima se obratila nakon što je primijetila povećan limfni čvor, a testovi su potvrdili da je riječ o karcinomu koji uzrokuje HPV, za šta postoje efikasne metode liječenja.

Dalje dijagnostičke pretrage upućivale su i na sumnjivu tvorbu na drugoj dojci, a pokazalo se da je riječ o karcinomu koji nije povezan s onim u grlu.

- Pomislila sam – ovo je prva sedmica decembra i ovaj ću Božić dočekati, ali sljedeći možda i ne – dodala je legendarna teniserka.

Ipak, doktori su joj kazali da se ova vrsta raka iznimno dobro liječi i da ima 95 posto šanse za potpuni oporavak.

Učitaj još novosti