17. 03. 2023 - 13:31
Srbijanski mediji o odluci KS BiH: “Bosanci nemaju novac, neće...
907
Shares
Srbijanski mediji o odluci KS BiH: “Bosanci nemaju novac, neće ni pokušati...”

Srbijanski mediji o odluci KS BiH: “Bosanci nemaju novac, neće ni pokušati...”

17. 03. 2023 - 13:31
0
Shares

Sinoć su stigle šokantne vijesti, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine neće igrati pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2024. godine.

Odluka je donesena od strane Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Za Dnevnik Nove BH to je otkrio Dalibor Miloš. Istaknuto je da je odluka donesena u konsultaciji sa selektorom Adisom Bećiragićem.

“Postoji više razloga za takvu odluku. Prvi je financijski. Moramo osmisliti za šta trošimo novac. Nije realno ni očekivati da će nam se igrači odazvati. To znači da im oduzimamo ljeto. Selektor je predložio jednu opciju.

Ukoliko želimo nešto raditi na ljeto, bolje nam je da odradimo kamp sa proširenom reprezentacijom, gdje nećemo zvati najbolje košarkaše” rekao je Miloš za Dnevnik Nove BH.

Košarkaška reprezentacija BiH je promjenom sistema takmičenja u FIBA-i došla prvi put u priliku da se plasira na OI, a razočarenje ovim potezom iskazao je bivši reprezentativac, Damir Krupalija.

“Od malih nogu Olimpijada se gledala. To je bio ultimativni cilj svakog sportiste da se pojavi na Igrama. Kad smo u ovakvom sistemu, koji je totalno drugačiji od prije 15 do 20 godina, ne kažem da bi se kvalifikovali. Ali da se sam eliminišeš, to je velika greška. Destimulišeš bilo koga, ko se poluozbiljno bavi košarkom i eventualno gledam prema reprezentaciji BiH”, izjavio je Krupalija.

Vijest su prenijeli i pojedini mediji u Srbiji, a portal Sportske.net uz naslov “Bosanci nemaju novac, neće ni pokušati da se domognu Olimpijskih igara” donosi sljedeći tekst:

“Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine odustala je od učešća u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, a glavni razlog je nedostatak novca, javljaju tamošnji mediji.

“Zmajevi” su ovog ljeta trebali da krče svoj put ka Parizu, ali Džanan Musa i drugovi neće biti u mogućnosti da to učine. Pored nedostatka novca, čelni ljudi bosanskog Saveza navode da postoji strah da se brojni igrači ne bi odazvali pozivu selektora Adisa Bećiragića jer se pretkvalifikacioni turnir igra u terminu ljetnje pauze.

Umjesto toga Bosanci će organizovati kamp na kojem bi priliku da se predstave selektoru imali mladi igrači na koje bi Bećiragić mogao da računa u budućnosti.

Nikada nijedna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije učestvovala na olimpijskom turniru, niti u prilici da se bori za njega.”, navodi se u tekstu.

 

Sportske.ba

Učitaj još novosti