13. 03. 2023 - 20:09
I DALJE SE VODI POLEMIKA: Je li pobjeda Partizana u Splitu...
907
Shares
I DALJE SE VODI POLEMIKA: Je li pobjeda Partizana u Splitu neregularna ili užasna greška zapisničkog stola?

ABA LIGA

I DALJE SE VODI POLEMIKA: Je li pobjeda Partizana u Splitu neregularna ili užasna greška zapisničkog stola?

13. 03. 2023 - 20:09
0
Shares

Košarkaši Splita u susretu 20. kola regionalne ABA lige kao domaćini 4. marta u punoj dvorani na Gripama izgubili su od Partizana 95:96 (24:27, 23:21, 24:23, 24:25). Splićani su protiv favoriziranog suparnika odigrali ravnopravan dvoboj, no 1.5 sekundi prije isteka vremena James Nunnally pogodio je tricu i rastužio domaće navijače.

Split je tako ostao bez pobjede protiv Partizana u regionalnoj ligi, a bio je to 16. međusobni dvoboj ovih momčadi u tom natjecanju. Partizan predvodi tabelu ABA lige s 18 pobjeda iz 20 susreta, dok je Split osmi s omjerom od 8 pobjeda i 12 poraza.

Pobjeda Partizana zbog zapisničkog stola?
Ali nad pobjedom Partizana nadvio se upitnik zbog kontroverze s igračem Partizana Mathiasa Lessorta, koji je zadnjih šest i pol sekundi bio u igri, iako je napravio pet prekršaja. No na semaforu su bila zabilježena četiri, što je dalo za pravo treneru Željku Obradoviću da ga vrati u igru, iako ga je prethodno izvadio zbog petog prekršaja.

U play-by-playu na službenoj stranici ABA lige naknadno je četvrti Lessortov prekršaj pripisan Nunnallyju, iako je očito da ga je počinio Francuz i da su ga suci prvotno dodijelili njemu. Lessort je zatim 50 sekundi prije kraja zaradio petu osobnu, nakon čega je izašao iz igre. No vratio se šest i pol sekundi prije kraja, taman za akciju za pobjedničku tricu Partizana i ključnu obranu na pokušaju Dominika Mavre da uzvrati sa zvukom sirene.

Suci ove utakmice bili su Damir Javor, Miloš Koljenšić i Edo Javor, koji su sa zapisničkim stolom napravili nedopustivu pogrešku na štetu Splićana, koja je za posljedicu imala poraz domaćina. Naime, na terenu je u odlučujućim trenucima bio igrač koji je ranije isključen s pet osobnih grešaka.

Je li utakmica regularna?
Samim tim se dovodi se u pitanje regularnost utakmice, čiji su suci bili Damir Javor, Miloš Koljenšić i Edo Javor, a posljedično i sezone. Split bi ovom pobjedom imao omjer 9-11 i bio bi osmi, u poziciji koja vodi u play-off. Partizan je ovom pobjedom uvelike uvećao šanse za prvo mjesto i prednost domaćeg terena u eventualnoj finalnoj seriji. Ovu vijest prvi je objavio Domagoj Pancirov, komentator na Arena televiziji, za vrijeme prijenosa utakmice SC Derby-Split.

U priloženom tvitu je videopregled svih dosuđenih osobnih grešaka francuskom košarkašu, uz popratne screenshotove play-by-playa sa stranice ABA lige, kao i dokaz da je unatoč tome bio na parketu do kraja utakmice, pa procijenite je li u pobjedi Partizana na Gripama bilo sve čisto.

Učitaj još novosti