12. 03. 2023 - 23:00
Barcelona uz dozu sreće pobijedila i zadržala veliku prednost,...
907
Shares
Barcelona uz dozu sreće pobijedila i zadržala veliku prednost, o potezu navijača Athletica će se dugo pričati

PRIMERA

Barcelona uz dozu sreće pobijedila i zadržala veliku prednost, o potezu navijača Athletica će se dugo pričati

12. 03. 2023 - 23:00
0
Shares

Nogometaši Barcelone pobijedili su Athletic Bilbao u meču 25. kola španske La Lige rezultatom 1:0 i tako zadržali prednost od devet poena u odnosu na Real Madrid, a večerašnji meč obilježila je provokacija domaćih navijača na optužbe da se katalonski klub bavio potkupljivanjem sudija.

Naime, spomenuta situacija desila se u 30. minuti susreta kada je čitav San Mames stadion ustao na noge, nakon čega su na teren ubacili isprinatne novčanice i kartone sa grbom Barcelone, simbolom dolara uz natpis "Mafia".

Tužilaštvo u Španiji optužilo je Barcelonu za korupciju nakon što je katalonski klub godinama plaćao usluge kompaniji potpredsjednika španskog sudijskog odbora, odnosno terete se da su od 2001. do 2018. godine uplatili 8,4 miliona eura Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španske sudijske komisije.

Optužbe koje su iznesena odnose se na dva predsjednika Barcelone - Sandra Rosella (2010.-2014.) i Josepa Bartomeua (2014.-2020.).
Tužitelji su iznijeli tri optužbe na račun Barcelone - korupcija u sportu, nesavjesno upravljanje i falsifikovanje dokumentacije i s tim u vezi reagovali su navijači Athletica te ubacili novčanice na teren i tako poslali jasnu poruku šta misle o svemu.

Što se tiče utakmice, Barcelona je do pobjede došla golom Raphinhe u prvoj minuti sudijske nadoknade, a iako je na početku svirana nedozvoljena pozicija, sudija je nakon VAR intervencije promijenio odluku i pokazao na centar.

Bilbao je do poravnanja došao u 88. minuti nakon gola koji je postigao Inaki Williams, no nakon tri minute i VAR provjere, svirano je igranje rukom na centru igrališta, što je samo po sebi paradoks zbog skandiranja navijača kluba i velikih protesta zbog sudijske afere u kojoj se Barcelona nalazi.

Na kraju, ostalo je 1:0 za Barcelonu i ovaj tim je ostao prvi na tabeli sa 65 osvojenih bodova, devet više od Reala i 20 bodova više od Atletico Madrida.

Učitaj još novosti