07. 03. 2023 - 18:21
BIO JE NAJVEĆI ZAVODNIK U JUGOSLAVIJI! NA NJEGOV ŠARM PALA JE...
907
Shares
BIO JE NAJVEĆI ZAVODNIK U JUGOSLAVIJI! NA NJEGOV ŠARM PALA JE I PRINCEZA DAJANA: Pojedem pola jagnjeta, pa krenem na meč!

BIO JE NAJVEĆI ZAVODNIK U JUGOSLAVIJI! NA NJEGOV ŠARM PALA JE I PRINCEZA DAJANA: Pojedem pola jagnjeta, pa krenem na meč!

07. 03. 2023 - 18:21
0
Shares

Prije nego što je Srbija dobila Novaka, imala je junaka naše današnje priče - Slobodana Bobu Živojinovića!

Boba je bio ubjedljivo najpopularniji teniser u bivšoj Jugoslaviji, čovjek koji je popularizovao bijeli sport na našim prostorima.

Svojom atraktivnom igrom, razornim servisima, volejima i nevjerovatnom brzinom plijenio je osamdesetih godina. Navijači u našoj zemlji su zbog njega učili teniska pravila, a bijeli sport je tada prvi put na ovim prostorima dobio svoje mjesto pod suncem uz fudbal, košarku i ostale popularne sportove.

Boba je rođen 23. jula 1963. godine u Beogradu. Odrastao je na Karaburmi, a tenis je počeo da trenira već sa četiri godine. Njegovi roditelji su držali restoran u sklopu teniskog kluba i održavali su teren koji se nalazio tu, pa nije ni čudo što je od malih nogu bio vezan za reket. Kao 12-godišnjak je postao prvak Srbije, a kasnije i Jugoslavije. Sa 17 godina je važio za jednog od najboljih juniora na svijetu.

Imao je sjajnu seniorsku karijeru, bio je 19. igrač svijeta u singlu i 1. u dubl konkurenciji. Odigrao je više od 250 mečeva i ostvario 150 pobjeda.

Osvojio je dvije titule, u Hjustonu (1986. godine) i Sidneju (1988. godine), a dva puta je stigao i do polufinala Gren slema. 1985. je savladao legendarnog Džona Mekenroa u četvrtfinalu Australijan opena, naredne godine je izborio plasman i u polufinale Vimboldona, što je njegov najveći uspjeh u karijeri.

Sendvič na meču

U jednom razgovoru za "Vice" 2017. godine Boba se prisjetio čuvenog četvrtfinala Australijan opena, kada je izbacio iz takta čuvenog Džona Mekenroa.

"Mekenro je veoma inteligentan, kada je osjetio da ga imam i da preuzimam meč u svoje ruke odlučio je da me dekoncentriše. Otišao je kod sudije, bunio se, svađao se s njim... Ja nisam želio da budem dio te predstave" započeo je Boba i nastavio:

"Otišao sam sa terena i uzeo sendvič, da nešto pregrizem. Bilo mi je super, dobijem stolicu, sjednem i dignem noge... Bio sam gladan, dugo smo igrali. Neki Australijanac iz publike mi je nudio i šampanjac da zalijem... Zahvalio sam mu, morao sam nekako da nastavim meč. Nevjerovatno kakav sam aplauz i energiju sa tribuna dobio u tom momentu. Mekenro je bio u čudu. Kada smo se vratili na teren samo mi je rekao 'Platićeš mi za ovo'", otkrio je Boba.

Međutim, priča se nije tu završila.

"Otišao sam kod sudije i rekao mu da mi Mekenro prijeti. Tu je skroz pukao i izgubio je meč. Kasnije se nije pojavio na konferenciji za medije, pa je dobio tri mjeseca suspenzije", uz osmijeh je ispričao ovu anegdotu prije tri godine Boba.

Boba je bio sjajan i u dublu. Osvojio je sedam turnira, a partneri su mu bili Libor Pimek, Boris Beker, Stefan Edberg, Andres Gomez i Emilio Sančez. 1986. godine je bio na poziciji broj jedan u dubl konkurenciji. Na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država postao je šampion u paru sa Andresom Gomezom.

Boba je važio za mentalno izuzetno jakog tenisera, krasila ga je nevjerovatna smirenost u ključnim momentima meča i mnogi smatraju da je zahvaljujući svom karakteru bio tako uspješan u karijeri.

Mnogi igrači sa prostora bivše Jugoslavije nadmašili su njegove rezultate, ali Boba je ostao zapamćen kao čovjek koji je popularizovao tenis na ovim prostorima. Zahvaljujući Bobi Jugoslavija se prvi put našla na teniskoj mapi svijeta. Ostaće upamćeno i da nikada u karijeri u Beogradu nije izgubio meč.

Učitaj još novosti