01. 02. 2023 - 23:24
UTAKMICA VIŠE NEĆE BITI ISTA! Prvi čovjek FIFA-e od večeras...
907
Shares
UTAKMICA VIŠE NEĆE BITI ISTA! Prvi čovjek FIFA-e od večeras mijenja stvari iz korijena, GLAVNI SUDIJA IMA NOVU OBAVEZU

UTAKMICA VIŠE NEĆE BITI ISTA! Prvi čovjek FIFA-e od večeras mijenja stvari iz korijena, GLAVNI SUDIJA IMA NOVU OBAVEZU

01. 02. 2023 - 23:24
0
Shares

U posljednjih nekoliko godina, radikalne promjene u fudbalu sve su češća pojava. I kako stoje stvari, u narednom periodu dogodiće se još novina koje će igru na zelenim površinama znatno promijeniti.

Kada se VAR pojavio, mišljenja su bila podijeljena, jednima se svidjela nova tehnologija, dok su drugi često isticali da VAR kvari fudbal.

Mnoge sudijske odluke nejasne su navijačima, pogotovo kada arbitri gledaju snimke na ekranima, međutim, FIFA je pronašla rješenje.

Prvi čovjek FIFA Đani Infantino otrkio je da će sudije u budućnosti svoje odlulke morati da obrazlože tokom utakmice.

- Ovo je vrlo važna vijest za sve ljubitelje fudbala koji žele da odluke sudija još bolje razumiju. Pažljivo pratite FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo koje počinje večeras u Maroku. Vidjećete važnu promenu u načinu na koji sudije obrazložavaju odluke vezane uz VAR sistem - rekao je Infantino.

Novu ideju navijači mogu pogledati već večeras. U prvoj utakmici Svetskog klupskog prvenstva snage će odmeriti ekipe Al-Ahli Kairo i Aukland Siti. Ma Ning će biti glavni sudija na meču i ako bude morao koristiti VAR tehnologiju, obavijestiće navijače o razlozima svoje odluke koju bude donio.

- Vrijedi napomenuti da je ovo tek početak promjena koje planira svjetska federacija. To je dio FIFA-inog procesa. Uvijek želimo da poboljšamo transparentnost VAR-a i podignemo svijest. Nadamo se da ćete uživati! - dodaje Infantino.

Učitaj još novosti