01. 02. 2023 - 07:56
Mykhaylo Mudryk izabrao stranu u izraelsko-palestinskom sukobu...
907
Shares
Mykhaylo Mudryk izabrao stranu u izraelsko-palestinskom sukobu i izazvao bijes navijača

Mykhaylo Mudryk izabrao stranu u izraelsko-palestinskom sukobu i izazvao bijes navijača

01. 02. 2023 - 07:56
0
Shares

Ukrajinski reprezentativac Mykhaylo Mudryk je stalna tema rasprava otkako je završio svoj senzacionalni prelazak u Chelsea.

Chelsea je ove zime dovodio brojna i skupa pojačanja, a najveće se može smatrati Mudryk, kojeg su Plavci praktično preoteli gradskom rivalu Arsenalu.

Nakon službene objave transfera, 22-godišnjak je pred navijačima na Stamford Bridgeu predstavljen ogrnut ukrajinskom zastavom, a samo nekoliko dana kasnije uslijedio je njegov ligaški debi protiv Liveproola.

Bivši igrač Šahtara ostavio je upečatljiv dojam za ono vremena što je proveo na terenu. Zaista se odmah vidjelo da je Chelsea napravio veliku stvar i dobio velikog igrača za budućnost.

Navijači Chelseaja bili su apsolutno oduševljeni njegovim nastupom i žudjeli su da ga sada češće gledaju na terenu. Međutim, na društvenim mrežama mladi Ukrajinac (22) radi neke loše stvari.

Budući da je domoljub, Mudryk je u brojnim prilikama iskazivao podršku svojim sunarodnjacima, ali priča koja je uzbudila fanove na internetu nije imala mnogo veze sa samom invazijom.

Kao što se vidi u nastavku, njegova je priča bila niz emotikona koji su prikazivali rukovanje između Ukrajine i Izraela.

screenshot-5

Vjerovatno je to bio iskaz poštovanja prema naciji koja je te noći pretrpjela teroristički napad u Jeruzalemu, a među žrtvama je bila i žena porijeklom iz Ukrajine.

Dvojica palestinskih napadača su nasumično napadala ljude noževima u blizini Tel Aviva, ubivši najmanje tri osobe i ranivši četiri prije nego što su pobjegli.

Napad je uslijedio na Dan nezavisnosti Izraela, a bio je poslednji u nizu smrtonosnih napada u izraelskim gradovima posljednjih nedjelja. Napadi u Izraelu, vojne operacije na okupiranoj Zapadnoj obali i nasilje na najosjetljivijem svetom mjestu Jerusalema pojačali su izraelsko-palestinske tenzije, navodi američka agencija.

Naravno, jasno je da postoji mnogo veći broj palestinskih žrtava u višegodišnjim borbama sa Izraelom, a Mudryk je ovaj put odlučio da stane uz Izraelce i da im na neki način da podršku.

Njegovo uplitanje u političke sfere svakako je nešto što mu nije neophodno, te je ponovo kritikovan, a to nije prvi pogrešan korak koji je Ukrajinac napravio.

U julu prošle godine na TikToku je objavio video kako repa uz hit ‘Freestyle’ američkog repera Lil Babyja. U toj pjesmi, koja traje dvije minute i 40 sekundi, rasistički izraz korišten je čak 16 puta.

Ukrajinac je bio pored automobila s prijateljem i njegov video prikupio je više od 200.000 pregleda. Antirasistička skupina Kick It Out prozvala ga je i izdala izjavu kako je njegov postupak bio “vrlo uvredljiv”.

 


Sportsport.ba

Učitaj još novosti