31. 01. 2023 - 07:50
NEVJEROVATNA PRIČA IZ FRANCUSKE: Inspiracija mu je bio...
907
Shares
NEVJEROVATNA PRIČA IZ FRANCUSKE: Inspiracija mu je bio Football Manager, klub za njega plaća kaznu na svakoj utakmici: Doveo je ekipu do 12 utakmica bez poraza

NEVJEROVATNA PRIČA IZ FRANCUSKE: Inspiracija mu je bio Football Manager, klub za njega plaća kaznu na svakoj utakmici: Doveo je ekipu do 12 utakmica bez poraza

31. 01. 2023 - 07:50
0
Shares

Reims je preksinoć šokirao PSG osvojivši bod u 96. minuti susreta 20. kola francuske Ligue 1, a navijači nekadašnjeg dvostrukog viceprvaka Evrope slave trenera ekipe Willa Stilla.

Still je nedavno napunio tek 30 godina i najmlađi je prvoligaški trener u Evropi, te nije čudo što su mnogi mediji počeli pisati hvalospjeve o njemu.

Radi se o čovjeku koji je preporodio Reims, a pogotkom Folarina Baloguna u 96. minuti je produžen njegov nevjerovatan niz nepobjedivosti na čak 12 utakmica.

Proslavu pogledajte OVDJE.

Pod njegovim vodstvom Reims je ostvario šest pobjeda i šest remija, te je ekipu iz zone ispadanja doveo do 11. mjesta na tabeli.

Punim imenom William Still, ovaj Englez je rođen u Belgiji 14. oktobra 1992. godine, a kao i mnogi dječaci, volio je igrati popularnu videoigricu Football Manager.

Nakon neuspješne nogometne karijere u nekoliko belgijskih niželigaša, sa samo 19 godina prijavio se za posao u engleskom Preston North Endu. U prijavi za posao je naveo da je veoma uspješan u Football Manageru, a kao najveći uspjeh je naveo titule koje je osvojio sa West Hamom, klubom za koji navija. Čelnici engleskog kluba su mu dali posao asistenta u U14 ekipi i tako je počela čudesna priča.

Sa 23 godine je otišao u Belgiju gdje je radio posao videoanalitičara za Sint-Truiden, Standard Liege i Lierse, a u tom klubu je nakon samo dva i po mjeseca promovisan u pomoćnika trenera Frederica Vanderbiesta.

Na toj poziciji je proveo tri mjeseca, a potom je postao glavni trenera nakon otkaza Vanderbiestu. Iako je ostvario sedam pobjeda u osam utakmica u drugoj ligi Belgije, tada 25-godišnji Still ponovo je prebačen na poziciju asistenta.

Nakon nepoštovanja koje mu je ukazano, odlučio je otići dalje, a naredni posao mu je bio videoanalitičara i asistenta u Beerschotu. Kao i u Lierseu, dobio je priliku voditi prvi tim nakon otkaza treneru Hernanu Losadi i postao najmlađi prvoligaški trener u Evropi sa samo 29 godina.

No, iako nije bio uspješan kao u Lierseu (6-2-7), čelnici francuskog Reimsa su prepoznali njegov talenat i zaposlili su ga pred početak ove sezone kao asistenta treneru Oscaru Garciji.

Nakon što je Reims pod Garcijinim vodstvom ostvario samo jednu pobjedu u 10 utakmica u Ligue 1, Still je ponovo dobio svoju šansu.

Imenovan je za privremenog trenera, ali nakon što je u prvih pet utakmica upisao dvije pobjede i tri remija, čelnici Reimsa su potpisali sa njim stalni ugovor do ljeta 2024. godine iako su već sada zbog njega platili 300.000 eura kazni.


Naime, Still još uvijek nema UEFA Pro licencu, te svaki put kada on vodi ekipu klub, bude kažnjen sa 25.000 eura.

"Stvar je jednostavna. Iz kluba su mi rekli: 'Spremni smo investirati u tvoju karijeru. Plaćat ćemo kazne i tvoje školovanje za Pro licencu, a tvoje je da pobjeđuješ", rekao je Still za Daily Mail.

Still je istakao kako je njegov idol Sir Alex Ferguson, a da mu je životni san voditi ekipu u Premiershipu i Ligi prvaka.

"Znam da sam daleko od toga i da se to čini prilično glupim, ali mislim da sam već dokazao da se sve može ostvariti ako daš sve od sebe. Vidjećemo šta će se desiti, bitno je i da me sreća prati", poručio je Still.

Učitaj još novosti