31. 01. 2023 - 07:46
Nekada poznati fudbaler krenuo je putem mimo sporta: Tvrdi da...
907
Shares
Nekada poznati fudbaler krenuo je putem mimo sporta: Tvrdi da mu se

Nekada poznati fudbaler krenuo je putem mimo sporta: Tvrdi da mu se "javio Bog"

31. 01. 2023 - 07:46
0
Shares

Poznati nigerijski nogometaš Taribo West nekada je igrao nogomet na visokom nivou i bio poznat po svojoj frizuri i pletenicama, a nakon karijere je posvetio život "širenju Božije riječi" kao vjerski propovjednik.

West je tokom karijere igrao za brojne klubove među kojima su Obanta United, Sharks, Enugu Rangers, Julius Berger, Auxerre, Inter Milan, AC Milan, Derby County, Kaiserslautern, Partizan Belgrade, Al-Arabi, Plymouth Argyle i Paykan, u penziju je otišao 2007. godine, a 2014. je osnovao crkvu pod nazivom "Shelter in the Storm Miracle Ministries of All Nation".

"Koristio sam svoju crkvu dok sam bio u Milanu kako bih pomagao beskućnicima i nigerijskim ženama koje su dovedene u Italiju kako bi bile prostitutke. Dao sam im mjesto gdje su mogle ostati, pronašao sam im poslove, a pomogao sam im i da dobiju dokumente", izjavio je West.

Četrdesetosmogodišnji nogometaš je osnovao i fondaciju pod nazivom Taribo West Chariti Foundation za pomoć siromašnoj djeci.

"Svi kršćani su pozvani u našu SSMMAN crkvu, ne pravimo razlike. Mnogi katolici dolaze ovdje i mole se s nama", dodao je West.

Italijanski mediji tvrde da je West postao veoma religiozan 1996. godine, a navodno je čak pokušao uvjeriti trenera Marcella Lippija tokom njihovog zajedničkog perioda u Interu da ga uvede u igru jer mu se "obratio Bog i naveo da mora igrati". Njegov argument ipak nije uvjerio Lippija.

No, to nije spriječilo Westa da objasni svoje iskustvo.

"To se dogodilo nedugo nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, došao mi je duh Božiji. Kao i mnogi nogometaši, bio sam praznovjeran. Prije svake utakmice sam palio svijeću i držao magični kamen koji mi je jedan prijatelj donio iz Izraela", rekao je Nigerijac.

On je 1997. godine otputovao u Sevillu da potpiše za Real Bettis, no to se ipak nije dogodilo. Potom je otišao i Milano na potpis s Interom, gdje se razbolio navodno zbog stresa koji je doživio u Sevilli.

"Bog mi se javio i rekao mi da želi da budem njegov pastir", kazao je West nakon oporavka od bolesti.

 

Klix.ba

Učitaj još novosti