30. 01. 2023 - 22:08
SAD ILI NIKAD: Historijska šansa za bh. tenis
907
Shares
SAD ILI NIKAD: Historijska šansa za bh. tenis

DAVIS CUP

SAD ILI NIKAD: Historijska šansa za bh. tenis

30. 01. 2023 - 22:08
0
Shares

Najbolji bh. teniseri okupili su se u Štokholmu i počeli pripreme za kvalifikacioni Dejvis kup meč za ulazak među 16 najboljih reprezentacija svijeta. Naš tim je već odradio tri treninga u glavnom gradu Švedske, gdje će se 3. i 4. februara boriti za pobjedu protiv tamošnje najbolje selekcije, koja je trenutno 13. reprezentacija svijeta.

Za našu reprezentaciju nastupit će Damir Džumhur, Tomislav Brkić, Nerman Fatić i Mirza Bašić, a Švedsku Elias Imer (Ymer), Mikael Imer (Ymer), Karl Friberg, Leo Borg i Andre Goranson (Goransson). Prva dva singl meča na programu su u petak - 3. februara, a dubl i preostala dva singl meča na rasporedu su u subotu. Tačan raspored bit će poznat nakon žrijeba koji je zakazan za četvrtak.

- Teniski savez Bosne i Hercegovine osigurao je sve neophodne uvjete za pripreme i trening ovdje u Štokholmu – rekao je selektor naše teniske reprezentacije Zoran Zrnić i dodao:

- Atmosfera u ekipi, kao i odnos igrača prema obavezama, na vrlo visokom su nivou. Kao i uvijek. Siguran sam da će nam to olakšati i pomoći da se što bolje pripremimo, te spremni dočekamo meč protiv domaćina. Pokušat ćemo zabilježiti pobjedu, koja bi bila ogroman uspjeh za sport u BiH – naglasio je Zrnić.

Pred nama je najvažniji Dejvis kup meč u historiji bosanskohercegovačkog tenisa. U slučaju pobjede naši teniseri bi ušli u grupnu fazu Dejvis kupa, u kojoj će se takmičiti 16 najboljih reprezentacija svijeta.

- Očekujemo otvoren meč, gdje će najbolji bh teniseri tražiti svoju šansu. Veoma je bitno da momci budu zdravi, te da pripreme za meč koje će trajati do 2. februara budu odrađene po planu. Iskreno se nadamo da će bosanskohercegovačka teniska reprezentacija imati podršku s tribina od Bosanaca i Hercegovaca iz Švedske, koje i ovim putem pozivamo da dođu na mečeve 3. i 4. februara kako bi zajedno probali ostvariti historijski rezultat bh. tenisa - rekao je direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić.

Reprezentacija BiH na ATP listi trenutno zauzima 29. mjesto.

Teniska reprezentacija BiH učešće u kvalifikacijama za “Davis Cup by Rakutan 2023.“ izborila je pobjedama nad Tunisom u gostima, te Meksikom u Široki Brijeg.

Inače, pobjedničkih reprezentacija iz kvalifikacija napredovat će u grupnu fazu Dejvis kupa, koje počinje u septembru. Te reprezentacije pridružit će se finalistima iz 2022. godine - Kanadi i Australiji, te Italiji i Španiji koje su dobile „Wild cards“.

Učitaj još novosti