27. 01. 2023 - 15:11
Cicipas: Moj san je postati broj jedan!
907
Shares
Cicipas: Moj san je postati broj jedan!

FINALISTA AO

Cicipas: Moj san je postati broj jedan!

27. 01. 2023 - 15:11
0
Shares

Stefanos Cicipas (Tsitsipas) ušao je u prvo finale Australijan Opena pobjedom 3:1 (7:6/7:2, 6-4, 6:7/6:8, 6:3) nad 18. nositeljem Rusom Karenom Hačanovom.

Grk se sve više približava svom snu - postati svjetski broj jedan.

Cicipas, koji je tri puta pao u polufinalnoj fazi u Melburn Parku, borit će se protiv favorita Novaka Đokovića ili Amerikanca Tomija Pola (Tommy Paul) za naslov.

Osvajanjem svoje prve gren slem krune u nedjelju Cicipas bi preuzeo prvo mjesto od Španca Karlosa Alkaraza (Carlos Alcaraz), koji je odsutan s turnira zbog povrede.

- Volio bih taj broj jedan, to je moj san. Ovo su trenuci za koje sam naporno radio, da mogu igrati u ovakvim finalima, ali finalima koja imaju veće značenje od samog finala. Borim se za mjesto broj jedan. San mi je iz djetinjstva da jednog dana postanem taj broj jedan, i sada sam jako blizu - kazao je Cicipas.

Igrajući po jakom suncu na Rod Lejver Areni, finalista Rolan Garosa 2021. pokazao je više mirnoće u ključnim trenucima meča.

Tsitsipasa nije omelo ni što je u taj brejku trećeg seta, kojeg je izgubio, protračio dvije vezane meč-lopte.

- Već mnogo godina želim staviti grčki tenis na kartu svijeta, a ja i Marija Sakari (Maria Sakkari) smo napravili nevjerovatan posao. Znam da Australcima to vjerovatno ne znači toliko jer su uvijek proizvodili igrače i uvijek su imali dobar udio vrhunskih igrača, ali budući da dolazim iz male zemlje poput Grčke, tako sam zahvalan što dobivam ovo finale – poručio je 24-godišnji Grk.

Učitaj još novosti